Икономисти: Излизането на Гърция от еврозоната ще е на дневен ред догодина

Шестмесечните преговори на правителството с кредиторите сринаха гръцките облигации

Икономисти: Излизането на Гърция от еврозоната ще е на дневен ред догодина

Не бързайте да прибирате валутните преси, защото излизането на Гърция от еврозоната може да се върне на дневен ред в края на 2016 г. 71% от 34 анкетирани от агенция Блумбърг икономисти са на мнение, че все още съществува опасност страната да бъде принудена да напусне валутния съюз през следващата година.

70% от анкетираните смятат, че до края на 2015 г. Гърция ще е в безопасност. Въпреки това почти половината казват, че договореният от премиера Алексис Ципрас спасителен заем от 86 млрд. евро може да се окаже твърде малък. "Без някаква форма на облекчаване на дълга, спасителният заем няма да е достатъчно голям", отговаря в изследването Питър Диксън, глобален икономист в Commerzbank AG в Лондон.

Шестмесечните преговори на правителството с кредиторите сринаха гръцките облигации, а доходността на падижиращите през 2017 г. държавни ценни книжа достигна 30% преди пазарът да бъде затворен на 26 юни. Същите облигации се търгуваха с доходност от по-малко от 4% през октомври и на ниво от около 10%, когато Ципрас взе властта през януари.

Гръцките финансови пазари ще останат затворени поне докато парламентът гласува втория пакет от мерки, нужни за получаване на заема, което се очаква да се случи в сряда. В най-добрия случай пазарите ще отворят в четвъртък.

В понеделник банките в Гърция отвориха врати след 3-седмична ваканция, като се очаква през следващите две седмици да се облекчи режимът на ограниченията за теглене. Лимитът в момента е 60 евро на ден, или 420 евро на седмица. В деня на отваряне на банките гръцкото правителство успя да изчисти 2 млрд. евро просрочени задължения към Международния валутен фонд (МВФ) и 4.20 млрд. евро плащания към Европейската централна банка (ЕЦБ).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?