Икономисти: Мрачно бъдеще за Великобритания със или без споразумение за Брекзит

Икономисти: Мрачно бъдеще за Великобритания със или без споразумение за Брекзит

Повечето икономисти очакват още една година на несигурност във Великобритания, като мнозина прогнозират по-слаб растеж, дори ако страната одобри окончателно споразумението за Брекзит преди излизането си от ЕС през март. Това съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от ДПА.

По-голяма част от анкетираните от вестника 81 икономисти очакват забавяне на бизнес инвестициите и потребителските разходи през тази година, независимо дали премиерът на Великобритания Тереза Мей ще успее да убеди парламента да подкрепи споразумението за напускане на ЕС, което тя договори с Брюксел.

Най-доброто, което Великобритания може да очаква, е текущия темп на растеж от около 1,5 процента, "дори ако икономиката отчете скромно възстановяване заради споразумението с ЕС", според годишното проучване на "Файненшъл таймс".

Вестникът отбелязва, че по-голяма част от експертите са отказали да дадат категорична прогноза за годишния растеж заради несигурността от изхода на проведените от Мей преговори с ЕС и икономическите последици от Брекзит.

"Имайки предвид политическите сблъсъци (...). перспективата може да варира от мрачна до катастрофална, но кой знае?", посочва икономистът Даян Койл от университета в Кембридж.

Брекзит ще бъде лош или катастрофален за британската икономика тази година, очаква Нина Скеро, ръководител на отдела за макроикономика на Центъра за икономически и бизнес проучвания в Лондон.

В новогодишното си обръщение вчера Тереза Мей призова законодателите да подкрепят споразумението ѝ с ЕС за Брекзит и да позволят на страната да сложи край на сегашното политическо разделение.

По-голямата част от депутатите, включително мнозина от членовете на нейната Консервативна партия, се противопоставят на споразумението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа