Икономисти: Мрачно бъдеще за Великобритания със или без споразумение за Брекзит

Икономисти: Мрачно бъдеще за Великобритания със или без споразумение за Брекзит

Повечето икономисти очакват още една година на несигурност във Великобритания, като мнозина прогнозират по-слаб растеж, дори ако страната одобри окончателно споразумението за Брекзит преди излизането си от ЕС през март. Това съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от ДПА.

По-голяма част от анкетираните от вестника 81 икономисти очакват забавяне на бизнес инвестициите и потребителските разходи през тази година, независимо дали премиерът на Великобритания Тереза Мей ще успее да убеди парламента да подкрепи споразумението за напускане на ЕС, което тя договори с Брюксел.

Най-доброто, което Великобритания може да очаква, е текущия темп на растеж от около 1,5 процента, "дори ако икономиката отчете скромно възстановяване заради споразумението с ЕС", според годишното проучване на "Файненшъл таймс".

Вестникът отбелязва, че по-голяма част от експертите са отказали да дадат категорична прогноза за годишния растеж заради несигурността от изхода на проведените от Мей преговори с ЕС и икономическите последици от Брекзит.

"Имайки предвид политическите сблъсъци (...). перспективата може да варира от мрачна до катастрофална, но кой знае?", посочва икономистът Даян Койл от университета в Кембридж.

Брекзит ще бъде лош или катастрофален за британската икономика тази година, очаква Нина Скеро, ръководител на отдела за макроикономика на Центъра за икономически и бизнес проучвания в Лондон.

В новогодишното си обръщение вчера Тереза Мей призова законодателите да подкрепят споразумението ѝ с ЕС за Брекзит и да позволят на страната да сложи край на сегашното политическо разделение.

По-голямата част от депутатите, включително мнозина от членовете на нейната Консервативна партия, се противопоставят на споразумението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?