Икономисти на форума в Давос се опасяват от дисбалансите в американската икономика

САЩ дърпат напред вялата световна икономика, но дисбалансите в тяхната собствена икономика заплашват ролята им на двигател в световен мащаб, според водещи икономисти на Световния икономически форум в Давос, цитирани от днешното онлайн издание на в. Интернешънъл хералд трибюн.

Повечето специалисти са съгласни, че перспективите на американската икономика са се подобрили след няколкото тримесечия на по-висок от очаквания растеж. Анализаторите обаче остават разделени по въпроса за устойчивостта на възстановяването.

Аз съм оптимист за американската икономика. И тъй като тя е двигател на световната, аз към оптимист и за нея, заяви президентът на Мерил Линч Интернешънъл Якоб Френкел. Все пак, той призна, че неговият оптимизъм е застрашен от някои фактори, главният сред които е дисбалансът между вноса и износа на САЩ. Именно този дисбаланс е една от основните причини за поевтиняването на долара.

Главният икономист на инвестиционната банка Морган Стенли Стивън Роуч е по-песимистично настроен. Според него, американските власти са създали серия "мехури" на пазарите на активи, като са поддържали лихвите неестествено ниски и са увеличавали фискалните разходи.

По този начин те са предизвикали и нарастването на дефицита по текущата сметка на САЩ, който е най-мащабният показател за търговията със стоки и услуги, смята Роуч.

Също вчера президентът Джордш Буш започна двудневна обиколка за по-подробно представяне на речта си "За състоянието на съюза". Той вече посети щатите Охайо и Аризона и днес се очаква да пристигне в Ню Мексико.

Икономическият растеж в САЩ е силен, но някои индустриални щати като Охайо все още са изправени пред трудности, заяви президентът, цитиран от АП и Ройтерс. Той представи план за допълнителни разходи от 500 милиона долара за образование и професионална квалификация. "В национален мащаб икономиката е силна", посочи президентът в реч пред представители на академичната общност в щата Охайо.

"Жилищното строителство расте, инфлацията е ниска, лихвите също са ниски." Той обаче призна, че в Охайо, който е голям производствен щат, все още има проблеми. Откакто Джордж Буш встъпи в длъжност през 2001 г., американският производствен сектор загуби 2,6 милиона работни места, отбелязва Ройтерс. Според официалната статистика в сектора не се създават нови работни места от средата на 2000 г.

Джордж Буш обаче посочи, че в други области на икономиката процесът на създаване на нови работни места се активизира. Според него един от начините за подпомагане на безработните е включването им в програми за преквалификация.

Планът му предвижда 250 милиона долара за създаване на партньорства между местните колежи и работодатели за осигуряване на стажове в определени сектори, където има голямо търсене на работна ръка. Други 33 милиона долара са предвидени за стипендиантската програма Пел, която подпомага студенти от семейства с ниски доходи.

По време на речта си в Охайо Буш също така потвърди становището на своята администрация, че САЩ искат свободна търговия, но партньорите им трябва също да спазват правилата за лоялна търговия.

Той посочи Китай като страна, следваща нелоялна практика, най-вече заради подценения курс на юана спрямо долара.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?