Икономисти поискаха да отпаднат минималните осигурителни прагове

Да бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и да се закрие поетапно държавната пенсионна система, като се замени със системата на лични пенсионни сметки. Това предлагат икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ), които огласиха предложенията си в сряда.

Според анализаторите в института, ако се премахнат минималните осигурителни прагове, това ще доведе до разкриването на нови 200 000 работни "легални" места. А ако се премине и към лични пенсионни сметки, ще се увеличат частните спестявания в икономиката, а оттам и инвестициите, ще се получи по-гъвкав пазар на труда, ще нарасне заетостта и излизането "на светло" на работещите. Ще се развие капиталовият пазар, ще има по-високи разполагаеми доходи за работещите,

ускорен икономически растеж, финансова стабилност на пенсионната система и по-високи пенсии в дългосрочен план, посочиха от института.

Според идеята на ИПИ работниците ще бъдат задължени да внасят 10 процента от своя брутен доход в частни пенсионни сметки. В момента работникът, роден след 1959 година, внася 5 процента от брутната си работна заплата в частни пенсионни фондове, докато 13 на сто от заплатата отива в държавната система за социално осигуряване.

В момента нетният ефект за икономиката от увеличаването на минималните осигурителни прагове със средно 26.6% е отрицателен - загубата за икономиката е в размер на 4.65 млрд. лв. за 10 години, са изчислили от ИПИ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?