Икономисти поспориха какво да е развитието ни в следващите 5 години

Философията на обществото като цяло трябва да се превърне постепенно в пазарна. Това заяви Александър Божков от Центъра за икономическо развитие в събота на дискусия за развитието на страната в следващите 5 години. На дискусията свои виждания представиха “леви” и “десни” икономисти.

Според Божков, за да се развива икономиката, трябва да има конкурентна среда, да се реформира държавната администрация, както и да се постигне реално децентрализиране на властта.

За добра икономическа среда са нужни ефективна митническа администрация, качествено образование, реформирано социално осигуряване, развита съдебна система и работещ пазар на земята, смята бившият вицепремиер и министър на промишлеността Божков. Неговото мнение е, че участието на държавата в икономиката трябва да е до 30-35%. .

Трябва да се гарантира свободното движение на хора, стоки и услуги; да се намали данъчното бреме, да се развие данъчната администрация, а икономическият растеж да е 8-10% годишно в следващите пет години, заяви още Божков.

Според експертите от Института за икономика и международни отношения присъединяването на страната ни към ЕС предполага прехвърляне на акцента в областта на координацията на политиките от МВФ и Световната банка към Европейската централна банка и Европейската комисия. Те смятат, че макроикономическата стратегия, защитена от страната ни в преговорите по главата за икономическия и валутния съюз, е трудно съвместима с ангажиментите, поети в останалите сфери.

Именно за това е нужна нова макроикономическа стратегия и нова финансова рамка, твърдят икономистите от института.

Техните анализи показват, че темповете на икономически ръст могат да бъдат в рамките на 6,5-8% годишно.

От Института за икономика и международни отношения искат нулева ставка на ДДС за хляба, млякото, научната литература, лекарствата и парното. Общата ставка по данъка да бъде намалена до 17%, а срокът за възстановяване да бъде сведен до 30 дни, предлагат още експертите му.

Прокуратурата трябва да е под пряк обществен контрол - прокурорските и следствените звена според експертите от института трябва да станат част от изпълнителната власт. Нов Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс предлагат още анализаторите от организацията.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?