Икономисти предлагат лични пенсионни сметки да заменят сегашната система

Всеки да отделя 10 на сто от заплатата си в лична пенсионна сметка и сам да решава как да се управляват средствата по партидата и кога да се пенсионира , а държавата да контролира риска на инвестициите и да подпомага хората, които не са натрупали достатъчно средства. Това предложи в понеделник Независимият съвет за пенсионна реформа. В него влизат икономистите Петър Ганев, Светла Костадинова, Владимир Каролев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Лъчезар Богданов, Георги Стоев и Десислава Николова.

Според тях един работещ пенсионен модел трябва да стъпва на реалните спестявания на пенсиониралия се. “В момента отчисленията за пенсия играят маргинална роля, системата се гради около трансфери от трудоспособното население към пенсионерите. Хората нямат избор нито колко да плащат, нито каква пенсия да получават. Отговорността е размита и всички са зависими от политическите процеси в страната като резултатите от изборите, дебатите около бюджета и неизбежния популизъм. Всичко това трябва да отсъства в бъдещия пенсионен модел“, посочват от Независимият съвет за пенсионна реформа..

По мнение на неговите експерти новият модел трябва да има два стълба – личен капиталов, който ще е водещ, и държавен социален, който да се г рижи за нуждаещите си.

Личните пенсионни сметки са практика в повечето страни от Европейския съюз и разходо-покривният модел постепенно се измества, като новопостъпващите на трудовия пазар се осигуряват единствено чрез лични сметки, допълват от съвета. Според икономистите в това отношение България изостава спрямо развитите страни, а също и спрямо някои от най-бързо развиващите се страни в Централна и Източна Европа като Словакия, Полша, Литва и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?