Икономисти предлагат премахване на данъци и сваляне на осигуровки в Бюджет 2020

Икономисти предлагат премахване на данъци и сваляне на осигуровки в Бюджет 2020

Премахване на някои данъци, сваляне на осигуровките с 2 процентни пункта и в същото време натрупване на излишък в Бюджет 2020 предлагат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ). За 17-а поредна година те представиха своя "алтернативен бюджет".

Да се премахнат някои данъци като например облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии, предлагат специалистите.

Те залагат още на намаляване на пенсионните осигуровки с 2 пр.п. и прехвърляне на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монополът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Те настояват още за реална финансова децентрализация чрез прехвърляне на 2 пр. п. от данъка върху доходите (876 млн. лв.) към местната власт.

Въпреки всички тези мерки в посока на намаление на приходите, ИПИ предлага увеличаване на заплатите в публичния сектор, включително на учителите, но съчетано със съкращения.

Освен това в алтернативния бюджет на икономистите е заложен и солиден излишък от около 1.5 млрд. лв. като антикризисен буфер.

"Анализът на очакваната динамика на европейската и българската икономика за следващата година сочи все по-голяма несигурност. В такава среда благоразумната политика е стремеж към бюджетен излишък, който да действа като буфер при реализиране на негативния сценарий", посочват от ИПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес