Икономисти предлагат премахване на данъци и сваляне на осигуровки в Бюджет 2020

Икономисти предлагат премахване на данъци и сваляне на осигуровки в Бюджет 2020

Премахване на някои данъци, сваляне на осигуровките с 2 процентни пункта и в същото време натрупване на излишък в Бюджет 2020 предлагат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ). За 17-а поредна година те представиха своя "алтернативен бюджет".

Да се премахнат някои данъци като например облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии, предлагат специалистите.

Те залагат още на намаляване на пенсионните осигуровки с 2 пр.п. и прехвърляне на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монополът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Те настояват още за реална финансова децентрализация чрез прехвърляне на 2 пр. п. от данъка върху доходите (876 млн. лв.) към местната власт.

Въпреки всички тези мерки в посока на намаление на приходите, ИПИ предлага увеличаване на заплатите в публичния сектор, включително на учителите, но съчетано със съкращения.

Освен това в алтернативния бюджет на икономистите е заложен и солиден излишък от около 1.5 млрд. лв. като антикризисен буфер.

"Анализът на очакваната динамика на европейската и българската икономика за следващата година сочи все по-голяма несигурност. В такава среда благоразумната политика е стремеж към бюджетен излишък, който да действа като буфер при реализиране на негативния сценарий", посочват от ИПИ.

Още по темата
Още от Бизнес

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?