Икономисти прогнозират, че Гърция ще се върне към растеж в края на годината

Гърция ще се завърне към икономически растеж в края на тази или в началото на следващата година, но рисковете за страната остават. Това  прогнозира  гръцкият институт за икономически и промишлени изследвания (ИОВЕ).

В свой доклад, цитиран от в. "Имерисия", експертите от института предупреждават, че няма място за успокоение и че гръцката икономика все още е изправена пред сериозни рискове. Те смятат, че проблемът с укриването на данъци е стигнал до крайност и че нужно възможно най-бързо да бъде решен.

Във връзка с инвестициите в Гърция учените преценяват, че в тази насока вече са предприети усилия и че средства от европейските фондове и Европейската инвестиционна банка ще бъдат налети за рестартиране на проекти от пътната инфраструктура. Като основна пречка за реализацията на частни инвестиции анализаторите от гръцкия институт сочат драматичното състояние, което цари в сектора заради липсата на свежи пари.

Според експертите от ИОВЕ рецесията в Гърция през 2012 г. ще бъде в границите на 6,6 на сто спрямо 7,1 на сто през 2011 г. За 2013 г. прогнозата им показва по-ниска рецесия на гръцката икономика в сравнение с 2012 г. от порядъка на 4,6 на сто.

Преценява се още, че безработицата за миналата година ще бъде 24,5 на сто и ще е по-висока с 6,8 пункта в сравнение с 2011 г., когато е била 17,7 на сто.

Оставането на гръцката икономика в рецесия и през 2013 г. неизбежно ще засегне и заетостта. Инфлацията обаче през 2012 г. ще падне до 1,5 на сто и ще продължи да намалява през 2013 г. до 1 на сто. През 2011 г. тя е била 3,3 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?