Икономисти се обявиха за въвеждане на фискален борд

Независими икономисти, обединени в групата за анализи и прогнози Macro Watch, смятат, че в България трябва да се въведе т. нар. фискален борд, тоест основните съотношения в държавния бюджет да се запишат в конституцията. Идеята бе защитена във вторник от участници в групата.

Подобен запис ще намали желанието на политиците да търсят вратички за безотговорни харчове.

Дванадесет години имаше негласен консенсус около основни правила в бюджетната политика, които бяха нарушени в последната година, смятат от Macro Watch.

Фискалната политика на сегашното правителство не е достатъчно отговорна, каза преподавателят от УНСС Димитър Чобанов. Той разкритикува увеличаването на разходите при явни признаци на снижаване на приходите. Чобанов подкрепи идеята с думите, че фиксирането на правила на съставяне и изпълнение на бюджета ще действат ограничително на правителството, когато поиска да развръзва кесията. За съжаление валутният борд не е достатъчна спирачка, коментира той.

Според Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество" грешна е постановката, изказвана от представителите на икономическия екип на правителството, че свиването на разходите в бюджета влошава икономиката. Ангелов даде пример с Естония, която от следващата година става член на еврозоната направо от валутния борд, в който е от години.

В последните месеци в балтийската страна рязко се увеличи притокът на инвестиции, а лихвите слязоха на равнищата преди кризата, каза той и обясни "феномена" с това, че страната не се е поддала на изкушението да увеличи бюджетният дефицит и е запазила разумната бюджетна политика.

Постоянното говорене за възможно увеличаване на данъците се отразява на инвестиционните намерения. Несигурност има в няколко направления - данъчната политика, бюджетния дефицит и хода на реформите, смята икономистът.

Според Георги Ангелов, ако фискалният борд бе въведен, вече щяхме да сме във валутния механизъм ERM ІІ.

Лъчезар Богданов от анализаторската група Industry Watch коментира, че правителството е очертало оптимистична макрорамка за следващите години, а според него по-скоро трябва да се правят консервативни бюджети, да се залагат в тях буфери.

Проблемът със свободата на харчене е политически и единственото, което може да ограничи политиците в България да разходват безотговорно, е записът в конституцията, който не може да се прескочи с гласуване в парламента, смята икономистът.

Въвеждането на фискален борд е заради нарушаването на негласното правило да не се подлага на риск бюджетът. Сега това се извършва с лека ръка и затова са необходими по-твърди рамки, каза и председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Според него не е необходимо България да чака общи решения в ЕС, а трябва да търси свое решение - нов политически консенсус, за който би било добре да се затвърди в конституцията.

Програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев коментира, че фискалният борд означава "да може да ти се вярва". По думите му, това е такава процедура по създаване на бюджета, която да гарантира в очите на "невластимащите", че това, за което се говори, е възможно и ще стане.

В момента няма такава процедура, имаше подобен политически консенсус, който очевидно в момента не съществува вече, затова е назряла необходимостта това да бъде разписано в документ, който е "над главите на властимащите". А такъв документ най-вероятно в случая на България трябва да бъде конституцията, добави Ганев.

Споделяне

Още от Бизнес