Икономистите скептични към обещанията на Станишев за доходите

Масов скептицизъм на икономисти-анализатори последва обещанието на лидера на БСП, че ако социалистите дойдат на власт, доходите ще се повишават с 13% годишно.

Ако левицата дойде на власт, тя ще предложи нова формула за изчисляване на ръста на доходите, каза в понеделник в Русе Сергей Станишев. Формулата ще включва годишния икономически растеж и инфлацията. Левицата обещава да осигури 8% ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП), и при смятана инфлация от около 5 на сто годишно, увеличението на заплатите ще е 13 на сто, даде пример лидерът на БСП.

Анализатори обаче оспориха реалната възможност да се постигне икономически ръст от 8 % и изразиха опасения, че е много рисковано и подвеждащо да се сочи предварително фиксиран ръст на доходите.

Според мен е пълна безотговорност - и към бюджета, и към икономиката, и към обществото - предварително да се обещава увеличение на доходите в бюджетната сфера с някакъв процент, какъвто и да е той, коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Той намира определен разум в това предложение само ако БСП обвързва ръста на заплатите със съкращаване на чиновници, така че общия разход да не се увеличава. Но ако и заплатите, и заетите в бюджетната сфера се увеличават, това изважда нещата от контрол и категорично не може да бъде издържано дори в рамките на един мандат, обясни той.

Не ми е ясно как ръст от 13 на сто на доходите може да се получи в реалния сектор на икономиката, попита зам.шефът на Българската стопанска камара Дикран Тебеян и допълни, че заплатите там не зависят пряко от инфлацията, която се изчислява на базата на потребителските цени, а не на цените на машините или на другите стоки с непотребителски характер. Тоест, в даден производствен отрасъл може да няма приходи от инфлацията, което да не позволи да се увеличат заплатите в него, поясни Табеян.

Йосиф Аврамов от Националната занаятчийска камара обаче определи индексацията на доходите в рамките на 10-12 % годишно като напълно допустима. Той обаче предложи тя да се прилага избирателно, не за всички доходи, а за най-ниските, например до 200 лева. Не можем да влезем в Европейския съюз със сегашните нива на заплати и пенсии, заяви Аврамов и допълни, че заради това до 2007 г. ръстът на доходите трябва да изпреварва инфлацията поне с 2-3 до 5 процента годишно.

И Аврамов обаче, както и останалите икономисти, бяха изключително скептични относно възможността да се постигне 8% ръст на брутния вътрешен продукт.

Факторите, които влияят върху растежа на БВП, са многобройни, и само малка част от тях могат да бъдат управлявани административно в икономика, в която преобладаващият дял е частен, а самата тя вече е интегрирана във висока степен в международните икономически структури, обясни Георги Ганев. Като условие България да постигне 8% ръст той изброи необходимостта от висок икономически растеж и на основните пазари на българските стоки - Германия, Италия, Турция, Гърция и Румъния. Това трябва да е съчетано с "услужливо" поведение на цените на петрола, на вносните и износните стоки, с намаление вътре в страната на държавното преразпределение от сегашните 42 % на поне 35, с опростяване на административните процедури. Ако всичко това се случи едновременно и ако българското правораздаване стане прекрасно, бързо и справедливо, може и да се получи такъв растеж, може и да отиде над 10% годишно, каза Ганев.

Съмнявам се дали и ръстът от 5.5%, заложен от сегашните управляващи за догодина, ще се получи, бе още по-скептичен Дикран Тебеян. Като аргумент той посочи липсата на гаранции за спад на петролните цени и факта, че брутният вътрешен продукт се смята не по текущи, а по неизменни цени.

Правителството може да помогне да се стигне до близък до този растеж, ако рязко намали осигурителните вноски, смята Табеян. Според него така ще се увеличи вътрешното търсене, то ще вдигне стопанските обороти, а те ще повишат данъчните постъпления, с което бюджетът ще покрие недостига в пенсионния фонд от намалените вноски.

Намаляването на данъците и реформа на пенсионната система бяха посочени като вариант за ускорен икономически ръст и от Мартин Димитров от Института за пазарна икономика. Факторът, който влияе върху растежа и е в силите на дадено правителство да бъде променен, са данъците. Но левицата засега не дава признаци да мисли за намаляването им, коментира той.

Има достатъчно поле за реформи, въпросът е да има политическа воля за тяхното извършване, допълни Мартин Димитров.

На въпрос доколко подобен тип реформи се вписват в една лява управленска платформа Димитров посочи, че в Литва ляво правителство е направило десни реформи, така че това не е невъзможно.

"Ако се случи и у нас, ще е много добре за България", допълни Димитров, но изрази скептицизъм, давайки за пример абсолютно погрешната посока, в която е тръгнала БСП с вижданията си за приватизацията. "Досега БСП само говори за много високи резултати, но не казва как те ще бъдат постигнати", каза още икономистът.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?