Илън Мъск и Марк Зукърбърг в спор за бъдещето на изкуствения интелект

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и Илън Мъск

Визионерът предприемач Илън Мъск и основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг влязоха в задочен спор в социалните мрежи относно позициите си за бъдещето на изкуствения интелект.

Мъск, който е основател на компании като Tesla и SpaceX, заяви, че познанията на Зукърбърг са "ограничени". Изявлението му бе провокирано от изказано от първия човек във "Фейсбук" становище, че хората, които са  против употребата на изкуствен интелект, са "безотговорни".

Спорът между двамата разкрива пропастта в технологичната общност за това дали способността на науката да създаде интелигентни машини или самоуправляващи се автомобили е благословия или проклятие за човечеството.

Мъск неведнъж е предупреждавал за възможността машините да станат толкова умни, че хората да се превърнат в техни подчинени, докато Зукърбърг възхвалява потенциала на изкуствения интелект за подобряване качеството на живота. В момента неговата социална мрежа е един от най-големите инвеститори в създаване на изкуствен интелект в Силициевата долина.

По време на живо излъчване във "Фейсбук" от задния си двор Зукърбърг повдигна темата, отговаряйки на въпроси на зрители. "Аз съм наистина оптимистичен, особено по отношение на изкуствения интелект". "Просто не разбирам хората, които са против и се опитват да разгласяват тези апокалиптични сценарии. Наистина е неприятно и до някаква степен всъщност смятам, че е доста безотговорно", каза Зукърбърг.

Попитан какво мисли за коментара на Зукърбърг, Мъск написа в "Туитър", че е обсъждал темата с основателя на "Фейсбук" и смята, че "разбирането му по въпроса е ограничено".

Преди повече от година Мъск взе участие в създаването на неправителствена организация, която се занимава със създаването на изкуствен интелект в помощ на хората. Той също така стои и зад компания, която разработва специална невронна мрежа, която да позволява на човешкия мозък да се свързва директно с компютър.

"Ако създадем дигитален суперинтелект, който ни превъзхожда по всеки начин и то с много, то е много важно той да бъде добър", заяви преди известно време Мъск по време на конференция в Калифорния. По думите му един свръхинтелигентен изкуствен интелект ще постави хората толкова по-ниско от машините, че те биха били "като домашни котки"

Споделяне

Още от IT