Илчев кани 2 напуснали депутатки да се върнат в НДСВ

Новият председател на ПГ на НДСВ Станимир Илчев е поканил отцепилите се депутатки Елка Анастасова и Румяна Георгиева да се завърнат в групата, стана ясно днес. В момента и двете обмислят предложението.

"Разговори са водени с всички депутати, напуснали ПГ на НДСВ, и аз намирам това за положително, считам обаче, че все още е рано да се върна в групата", каза пред Mediapool.bg Румяна Георгиева. По думите ѝ първо трябвало да се види, че наистина има нов стил на управление на групата, че се случва нещо ново и че всички депутати от мнозинството се чувстват съпричастни към действията на ръководството. Докато това станело, тя щяла да продължи да бъде независима. Същевременно обаче декларира, че активният ѝ диалог с ръководството на ПГ на НДСВ по наболелите проблеми и по инициативите, които подкрепя, не е преставал.

"Обмислям предложението, всичко зависи от това как ще се отразят промените - бих могла да се върна към НДСВ, когато то се върне към себе си", коментира в Кюстендил Елка Анастасова, цитирана от БТА. Според нея действията на Илчев давали знак за началото на отворен диалог в жълтата партия.

Елка Анастасова напусна ПГ на НДСВ в началото на миналата година заедно с колежката си Стела Банкова и още трима жълти депутати. Приближените на тогавашния шеф на премиерския кабинет Стоян Ганев Анастасова и Банкова инициираха изпращане на серия критични писма до министър - председателя, в които настояваха за промяна на социално - икономическата политика на правителството.

Отговорът на Сакскобургготски бе да уволни Ганев и да помоли Банкова и Анастасова да напуснат парламента. Вместо това обаче те напуснаха само ПГ на НДСВ и станаха независими. В началото на тази година Банкова и още трима от отцепилите се тогава депутати сформираха нова парламентарна група - НИЕ -заедно с нова партида от 6 отцепили се царски избраници. Анастасова обаче не се присъедини към групата и остана независима. Няколко месеца по-късно, заради избора на управител на БНБ, групата на мнозинството напусна и Румяна Георгиева. Тя също предпочете да остане независима.

Така царските депутати в парламента застрашително намаляха от 120 на 108 като 7 от тях са от движение "Оборище" и Партията на българските жени. При гласуването на промените в кабинета от партиите мандатоносителки гласуваха "против" и "въздържал се", което бе предупредителен сигнал за мнозинството, че трябва да вземе спешни мерки.

Станимир Илчев потвърди пред Mediapool.bg, че наистина е отправил предложение към Георгиева и към Анастасова да се завърнат в ПГ на НДСВ. На въпрос дали офертата към Елка Анастасова е била консултирана с премиера, той отговори: "Ние не късаме скъпоценното време на лидера, за да консултираме с него всичко. Обикновено консултираме с него само основните, големите въпроси".

Илчев добави, че Елка Анастасова попадала в параметъра на една от обсъдените и одобрени от лидера на НДСВ идеи на новото ръководство - а именно интегрирането на групата и приобщаването към нея на отцепилите се жълти депутати. Запитан дали е поканил да се върнат в групата и депутатите от НИЕ, Илчев обясни: "Те са група и очевидно при тях ще бъде търсен друг начин за взаимодействие". Според парламентаристи, една от възможностите е да бъде сключено споразумение за създаване на парламентарен съюз.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: