Илчев не взема страна в конфликта между енергийните лобита в НДСВ

Конфликтът Димитър Ламбовски - Веселин Близнаков е инцидент- рецидив от миналото, заяви председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев .

Той се въздържа директно да оневини или да обвини двамата си колеги в открито лобиране за бизнесинтереси в енергетиката. Съобщи само, че Димитър Ламбовски заминал спешно за Германия по семейни причини и този вторник групата няма да гледа обвиненията му към Веселин Близнаков.

Нововремецът Ламбовски нападна Близнаков за решението му да се откаже от зам.председателския пост в ПГ на НДСВ, за да остане шеф на парламентарната комисия по енергетика. Заедно с колегата си Христо Механдов Ламбовски заплаши да напусне ПГ на НДСВ, ако Близнаков не се откаже от комисията, но после двамата дадоха на заден ход.

В петък Ламбовски призна, че основата на конфликта им е различната визия за приватизацията на "Мини Марица - Изток".

Станимир Илчев заяви днес, че инцидентът между колегите му има "рецидивен формат" от близкото минало, визирайки явно периода на управление на групата от Пламен Панайотов. Новият парламентарен шеф на жълтите изрази надежда, че конфликтът ще бъде преодолян в рамките на предстоящата дискусия в групата.

Илчев каза, че спорът между Ламбовски и Близнаков не е за "медали или плагиатство като при интелектуалците", а за доминация на "един икономически субект и дали той не застрашава плановете на друг икономически субект". Той каза, че енергийният сектор има големи ресурси.

Илчев заяви обаче, че не може да сложи ръка на сърцето си и да заяви, че Ламбовски и Близнаков не лобират за корпоративни интереси. Двамата трябва да изговорят пред групата и опонента си аргументите, преди да се вземе някакво решение, а не да се действа по слухове, посочи той.

Станимир Илчев каза, че лично той може да има предложение за зам. председател на ПГ на НДСВ, но то "няма да е първо". Припомни, че функциите на Близнаков бяха на заместник по организационните въпроси.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?