Илчев: Никой не е прекален оптимист за заложниците

Възможно е похитителите да променят условията на ултиматума в последния момент, заяви председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев след извънредното заседание на парламентарната комисия по външна политика и сигурност, на което бяха изслушани представители на държавните институции и спецслужбите във връзка с кризата с двамата български заложници в Ирак.

Никой не е прекален оптимист, тъй като в историята на действие на групировката Джама`ат ал-Тауид ал Джихад няма случай на помилване на заложници, каза Илчев на базата на получената информация.

Той посочи три възможни варианта на поведение на похитителите. Първият е към края на срока на ултиматума, изтичащ в 23 ч. в петък ислямистите да поискат промяна в условията, които към този момент са нереалистични и неизпълними за България, която не е субект по въпроса с исканото освобождаване на иракски затворници, каза Илчев. Не се изключват и вариантите похитителите да поискат подкуп.

Депутатът посочи като възможността за въздействие върху ислямистката групировка от страна на Висшия съвет на мюсюлманските учени в Багдад, който е институция с изключителен престиж.

24 - часовият ултиматум също е едно изключение, в подобни ситуации подобни организации са поставяли 72-часови срокове, каза Илчев. По думите, това обстоятелство, заедно с решението за задържането на българите да се съобщи през нощта, показва решителни намерения в друга посока.

Съобщението е излъчено в почивния за мюсюлманите ден петък, което, според Илчев има за цел да бъдат максимално затруднени всякакви дипломатически действия за освобождаване на заложниците По думите му има индикации, че задържането на двамата шофьори е станало по-рано, тъй като последните контакти с тях са отпреди няколко дни.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?