Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Илчев сменя Панайотов начело на ПГ на НДСВ

0 коментара

Станимир Илчев най-вероятно ще е новият парламентарен лидер на НДСВ на мястото на Пламен Панайотов, научи Mediapool. Очаква се премиерът Симеон Сакскобургготски да предложи това на заседанието на ПГ на НДСВ във вторник, когато ще стане ясно новото ръководство на групата.

Промени в кабинета ще има не по- рано от септември, заяви източник, близък по премиера. Очаква се да бъдат сменени поне 5-6 министри, сред които и вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев. Според други източници рокадите в правителството ще бъдат факт още този месец и поне един министър, свързан с клуба Новото време, ще бъде освободен.

Междувременно столичният кмет Стефан Софиянски обядва с премиера Сакскобургготски ден след като премиерът обяви намеренията за промени първо в ПГ на НДСВ, а после и в кабинета. Пред Mediapool Софиянски отрече да му е предлаган или той да е отварял дума за вицепремиерски пост или участие на неговата партия ССД в кабинета.

Панайотов напуска лидерския пост в ПГ на НДСВ

По-добрият вариант е Пламен Панайотов да не продължи да бъде председател на ПГ на НДСВ, това е личното ми мнение, въпросът ще бъде решен от парламентарната група, каза днес председателят на парламента Огнян Герджиков.

По своя инициатива той свика на неформална сбирка в късния следобед около 40 - 50 депутати от НДСВ, които, според обяснението му, били открити по телефона след 10 ч. сутринта.

Според източници от мнозинството махането на Пламен Панайотов съвсем не означава, че Симеон е снел доверието си от него. Премиерът вероятно има други планове за Панайотов и разчита на него изключително много, твърдят те.

Външният министър Соломон Паси заяви, че Пламен Панайотов е "изключително компетентен, работоспособен и порядъчен човек, който трябва да бъде използван още по-рационално от държавата", предаде БТА.

Вероятно поради тази причина най-ярките опоненти на Панайотов в НДСВ - клубът Новото време, днес усилиха публична кампания срещу него.

Нововремци се изнервиха

"Правят се опити за организиране на бламиране на предложенията на премиера за промени в ръководството на ПГ на НДСВ", каза пред журналисти Борислав Цеков - депутат от НДСВ и член на клуба, известен с името "Брилянтин" (заради прическите на най-изтъкнатите му членове) и "Cash and carry" (заради начина, по който използват престоя си във властта) .

Имам сигнали, че определени среди около политическото ръководство на НДСВ се опитват да организират нещо подобно, но се надявам, че разумът ще надделее, каза Цеков, който не изключи възможността Пламен Панайотов да остане председател на парламентарната група. "Това обаче ще бъде доста странно, всичко ще продължи по старому, кризисните процеси ще се задълбочават", посочи той. Според него същото ще се случи и ако фигура от кръга на Панайотов заеме този пост.

Цеков посочи, че Новото време вероятно няма да номинира свои членове за председателския пост в НДСВ. Според депутати от групата, клубът няма и ресурс да наложи такава кандидатура, особено след критиките на царя към фракционерството и самоизтъкването на някои членове на НДСВ.

Проваленият избор на управител на БНБ, напускането на 12 царски депутати и обособяването на взаимно блокиращи се вътрешни групички в ПГ на НДСВ са само част от негативите, които Панайотов натрупа като шеф на парламентарната група. В същото време обаче той е изключително предан на премиера и запознатите с кухнята са наясно, че по-голямата част от провалите всъщност не са на Панайотов, а на Симеон и че атаките на нововремци срещу шефа на ПГ са на практика удари срещу авторитета на премиера.

Огнян Герджиков и други депутати обаче са на мнение, че в новото ръководство на групата трябва да има членове на Новото време, "за да не бъдат изолирани".

От тях на сбирката при Герджиков присъства Димитър Ламбовски, който заяви, че единството на парламентарната група трябва да бъде запазено.

Междувременно някои напуснали ПГ на НДСВ депутати вече дадоха заявка, че може да се върнат обратно, ако бъдат удовлетворени от смените в ръководството.

Станимир Илчев може да събере нужната подкрепа

Огнян Герджиков определи като "възможна" кандидатурата на Станимир Илчев за шеф на ПГ на НДСВ и добави, че "такива има още съвсем немалко".

Зам.председателят на ПГ на НДСВ Веселин Близнаков изтъкна, че новият шеф на групата трябва да има доверието и подкрепата на две-трети от всички 108 депутати. Запитан дали сегашният зам. шеф на ПГ на НДСВ Станимир Илчев е подходящ за поста, Близнаков отговори, че Илчев е добра кандидатура.

"Станимир Илчев: Ако премиерът ме посочи, не мога да поставям условия

Ако това е избор на премиера, не мога да си позволя да формулирам никакви условия. Ако това е друг тип избор, в едно изказване аз бих споделил с колегите си какво бих искал да видя от тяхна страна, какво бих предпочел да поставя в челото на програмата си по-нататък. Във всички случаи, очаквам едно колективно действие, както утре по време на избора, така и в първите дни от работата на новото ръководство. Потенциалът на НДСВ като ПГ далеч не е изчерпан, дори подозирам, че има пластове в този потенциал, които по една или друга причина не са активирани. Идеята да се върнат напусналите ПГ на НДСВ е чудесна и сложна, но не непостижима"

Според него цялото ръководство трябва да бъде освободено и след това да бъдат номинирани нови членове. Попитан дали е възможно представители на старото ръководство да влязат в новото, той каза, че всичко зависи от решението на парламентарната група. Според Герджиков обаче е задължително да влязат поне 2 - 3-ма от сегашните шестима зам.председатели, за има приемственост.

За кандидатурата на Станимир Илчев настоява външният министър Соломон Паси. Илчев в момента е зам.председател на ПГ на НДСВ и шеф на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност. Като слабост на неговата кандидатура се смята задържането на сина му Владимир от органите за сигурност в Испания, поради съмнения за трафик на жени. Скандалът гръмна преди около месец, в момента Илчев - младши е освободен под гаранция, но съдебното дело все още не е минало.

Според източници от НДСВ Паси имал надежди Илчев да оглави министерството на отбраната, след като министър Николай Свинаров се навлече гнева на американците за ембарговата сделка на Терем, но премиерът отказал рокадата.

Даниел Вълчев: Това, което със сигурност трябва да знаете е, че в рамките на този парламент аз няма да бъда председател на парламентарната група, а в следващ няма да участвам.

Друга вероятна кандидатура за шефския пост в НДСВ е тази на юриста Константин Пенчев, сега също зам.председател на групата. За Симеон е приемлив и зам.шефът на партия НДСВ Даниел Вълчев, който обаче няма амбиции за политическа кариера.

"Срещата-разговор приключи с обединяване около становището, че следва да се подкрепи очакваното предложение от министър-председателя за председател на ПГ на НДСВ", съобщи Силвия Симова, директор на пресцентъра на парламента. Тя подчерта, че депутатите искат да приемственост в ръководството на групата. От името на Новото време депутатът Димитър Ламобвски каза, че не очаква премиерът да бъде бламиран при избора на нов шеф на ПГ на НДСВ.

Герджиков предрече, че промените в ръководството на групата ще катализират завръщане първо на независимите депутати, напуснали НДСВ, а след това и на депутатите от групата НИЕ. По-рано днес пред журналисти в парламента независимият депутат Елка Анастасова каза, че не изключва възможността да се върне в ПГ на НДСВ, ако движението се върне към първообраза си.

Софиянски посъветвал царя да се създаде евроструктура

Кметът Софиянски заяви пред Mediapool, че двамата с премиера обсъдили "без имена" правителствените промени. Срещата им обаче не била по този повод, а била насрочена още преди седмици.

Столичният кмет препоръчал да създаде структура, която да поеме практическата подготовка на България за членство в ЕС. Според Софиянски, не е задължително да се създава нова мегаструктура в изпълнителната власт, която да координира практическата синхронизация по въвеждането на европейските изисквания. Може да се пръсне по отделните ресори, но трябва да има някой, който да го поеме. "Трябва да се персонализира отговорността. Дали ще бъде чрез стандартизацията, както той (бел.ред. - премиера) каза, но трябва да се персонализира", допълни Софиянски.

Пред премиера лидерът на Съюза на свободните демократи споделил и позицията, че държавата трябва да подкрепи българския износ и би било добре да се създаде агенция за външна търговия.

Столичният кмет отрече царят да му е предлагал министерски или вицепремиерски пост, както и да е отправял покана свободните демократи да се включат в управлението. "Нашите разговори не минават точно през този тип отношения", каза Софиянски.

Интригата около смените в кабинета интересува живо коалиционните партньори на Симеон от ДПС, които от половин година настояват за такива.

Необходими са промени както в структурата, така и в състава на Министерски съвет и на ПГ, за да може тези промени да отговорят на очакванията на обществото, където има създадена нагласа да има някаква промяна, заяви пред БНР депутатът Хасан Адемов от ДПС.

Според Юнал Лютфи Сакскобургготски вече бил готов с имената на новите министри и те ще бъдат обсъдени с ДПС ако не тази седмица, то другата.

Според някои депутати от НДСВ най-логично е премиерът да освободи министрите Милен Велчев и Пламен Петров, които заедно с депутата Мирослав Севлиевски са били заснети на яхта в Монако с конрабнадиста Иван Тодоров - Доктора. Скандалът избухна в края на април и предизвика сериозна загриженост от западни институции и натовски партньори на България. Засега обаче премиерът не смятал да мяха Милен Велчев, тъй като той е успешен министър и евентуалната му смяна ще бъде признание за корупция във ведомството. Освен това Велчев току що се завърна от Лондон, където се предполага, че освен официалните разговори, е имал и неформални срещи с принц Кирил и близкия съветник на царя Спас Русев, който беше домакин на яхстменската компания в Монако през май м.г.

Новото време обаче изтъкна своите виждания за смени в кабинета. Според депутата Борислав Цеков към момента има широко обществено недоверие в сфери като здравеопазването, културата, образованието, борбата с престъпността и реформата в държавната администрация и според него е нужно да бъдат предприети промени именно там.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.