Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Илчовски, Ангелов, "Градус" и изобилният дъжд от евромилиони

13 коментара
Сн. БТНЕС

Битката Илчовски срещу Ангелови е с резултат 5 на 8, но в милиони левове от реализирани европроекти в земеделието. На толкова възлизат грантовете, които фирми на двамата бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и техни роднини са получили чрез инвестиционни проекти по Програмата за развитие на селските райони от влизането на България в ЕС до момента, установи проверка на Mediapool. Сумите обаче нарастват значително и ударно, защото двамата агробизнесмени получават значително по-изобилни субсидии и то вече на годишна база.

За холдинг "Градус" това са над 10 млн. лв. годишно за т.нар. "щастливи кокошки", на които срещу помощта осигуряват престой в по-широки клетки, с пилички за ноктите, а също и за хуманно отношение към свинете. В същото време Илчовски и роднините му получават годишно близо 5 млн. лв. от субсидии за обработване на 150 000 дка ниви, от които 100 000 дка собствена земя, а останалата - наета.

Двамата предприемачи се оказаха в епицентъра на скандал, след като Илчовски реши да наруши омертата, която изглежда обвързва проспериращата върхушка на частния бизнес у нас, отправяйки публично обвинения за рекет и заплахи към бизнеса, за изискван от управляващите данък "спокойствие", за мащабни корупционни схеми, в които е намесен и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Собственикът на "Градус" Иван Ангелов, посочен от Илчовски като привилегирован на властта бизнесмен в съвместни корупционни схеми, реши да опровергае това пред парламентарната комисия за проверка на отиващото си управление. Но изявленията на Ангелов по-скоро потвърдиха твърденията на опонента му. Той призна, че Бойко Борисов лично се е застъпвал за отблокиране на износ на "Градус" за Турция и за издаване на ветеринарни сертификати.

Илчовски освен това твърди за фиктивно надуване на обороти на "Градус" - около 70 млн. лв. за 2017 г., за да изглеждал бизнесът на компанията по-голям и съответно акциите ѝ да могат да се продадат на завишена цена при нейното първично публично предлагане (IPO) през лятото на 2018 г.. Агробизнесменът говори още за изкуствени спирачки пред вноса на храни от ЕС у нас, което удря едни фирми и облагодетелства други, в резултат на което българските потребители купуват скъпо "боклучави" стоки и пр.

Вглеждане в публичните данни за проектите показва, че благодарение на грантовете от ЕС холдинг "Градус" не само е модернизирал свои фабрики за преработка на птиче месо и производство на разплодни яйца, но е навлязъл и на нов пазар - изградил е винарска изба и предлага вино под марката Angel. 

В същото време публичните регистри опровергават Илчовски, който каза, че няма реализирани европроекти, а само получава субсидии за нивите. Той и най-близките му роднини имат 5 проекта по Програмата за развитие на селските райони, с които ударно са закупени трактори, комбайни, плугове и друг инвентар. Прави впечатление обаче, че те са от 2013 г. и оттогава насам фирмите нямат одобрен проект от фонд "Земеделие". Проверката на Mediapool бе направена през Системата за електронни услуги на фонд "Земеделие", чрез публикувани на сайта на същото ведомство pdf справки за одобрени и изплатени проекти по Програмата за развитие на селските райони и през публичната търсачка на платформата Bird, която позволява да се проверяват получени грантове от конкретни фирми.

Грантове за 8 682 048.56 лв. за Ангелови

Най-големият проект на Ангелови, реализиран по Програмата за развитие на селските райони, е за изграждане и оборудване на винарска изба "Анжелус Естейт". Проверка в сайта на фонд "Земеделие" показва, че инвестицията е за общо 7 813 052 лв., от които грантът по европрограмата е 3 906 516 лв и е реализиран през 2013 г. Освен изграждането на избата, по него са закупени и 15 дъбови бъчви, всяка с вместимост 70 хектолитра, производствено оборудване, линия за бутилиране на вино с капацитет 2500 бутилки на час, лабораторно оборудване и др. Същата изба има и още един проект за закупуване на специализирана лозарска техника и инвентар с грант 99 624.70 лв. 

Търговският регистър показва, че "Анжелус Естейт" е регистрирана през януари 2010 г. като тогава в управата ѝ влиза синът на Иван Ангелов - Ангел Ангелов, Дияна Лукова Ангелова, вероятно негова първа братовчедка и Александър Канев. През годините управата на фирмата се мени, като по последни данни начело са Дияна Лукова Ангелова, Павлина Ангелова Лоя и Цветомила Николаева Георгиева. Компанията посочва на сайта си, че разполага с 1500 дка собствени лозя, намиращи се в непосредствена близост до язовир Жребчево, Нова Загора. "Анжелус Естейт" е с капацитет за преработка на 650 т грозде, а приходите ѝ за 2019 г. са 5 млн. лв.

Публичните данни показват, че "Градус" имат и редица проекти, свързани с основния бизнес на братя Ангелови - птицевъдство и преработка на птиче месо.

Например, фирмата "Градус-1" ЕООД на Иван и Лука Ангелови има одобрен проект за полагане на топлоизолация на сгради за угояване на бройлери и закупуване на специализирано технологично оборудване, показват още данните на фонд "Земеделие".  Той е на обща стойност 3 911 600 лв., а одобреният грант е за 1 564 640 лв. и е реализиран през 2020 г.

Друга фирма на братя Ангелови - "Лора-2004"ЕООД има одобрен проект за същата дейност по топлоизолация, който в момента се изпълнява. Цялата му стойност е 2 518 661.22 лв., а одобреният грант е 1 259 330.63 лв.

През 2013 г. друга фирма от семейството на "Градус" - "Милениум 2000" е реализирала проект за закупуване на земеделска техника с грант 923 674 лв. Става въпрос за доставка на специализирано оборудване за 39 бр. сгради за отглеждане на кокошки носачки. Същата фирма има и проект за закупуване на земеделска техника за управление на отпадъци от животински произход с грант за още 312 257.00 лв.

През същата година фирма "Градус 98" АД е реализиран проект за закупуване на автоматични гнезда за модернизиране на производството на разплодни яйца за бройлери, с изплатен грант за  219 985 лв.

И отново през 2013 г. проект е реализирала и друга фирма на холдинга - ЕТ"Градус-Иван Ангелов-55". Той е за закупуване на специализирана селскостопанска техника за отглеждане на зеленчукови култури чесън и лук и е с грант 313 550 лв. Същата компания в момента изпълнява и проект за закупуване на специализирана земеделска техника за животновъдство с грант 82 471.23 лв.

На българския пазар холдингът "Градус" предлага и олио с фирмата си "Бисер олива". Холдингът произвежда и колбаси от свинско месо под марката "Аз, ям!". Братя Ангелови са инвеститори и в "Сити клиник", която след сливане с болница "Токуда" стана мажоритарна собственост на Acibadem. 

Илчовски с грантове за близо 4 825 360 лв.

Светослав Илчовски

Независимо че пред депутатите в комисията за ревизия на кабинета "Борисов" Светослав Илчовски заяви, че няма реализирани европроекти, данните на фонд "Земеделие" твърдят друго. През 2013 г. той значително е обогатил техниката, с която обработва 150 000 дка земя на стопанството си, на които отглежда царевица, слънчоглед, жито и др. С грант от  1 608 534 лв. фермерът от Кнежа чрез фирмата си ЕТ "Светослав Илчовски" е закупил плуг, 2 комбайни, 4 трактори, дискова брана и др. Цялата стойност на проекта е била 2 924 608 лв.

С друга своя фирма "Алтимир - БС" EООД, която Светослав Илчовски купува през лятото на 2010 г. от "Агровенчър" АД, реализира отново проект през 2013 г. за закупуване на техника за зърнопроизводство. Грантът е  612 061 лв. и е помогнал закупуването на два трактора, три зърнокомбайна и приспособление за прибиране на царевица.

Най-близките роднини на Илчовски също имат проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони. "СИБИ Илчовски" ЕООД, която е компания на баща му Божидар Илчовски също има проект с грант от 851 254 лв., подпомогнал закупуването на три комбайна, три трактора и адаптер за царевица

Чичо му Светлин Илчовски също има проекти за закупуване на земеделска техника, показва проверката в регистрите. Като ЕТ през 2013 г. той е получил грант от 1 463 536 лв. отново за закупуване на земеделска техника - 3 комбайна, 1 трактор, 3 адаптера, самоходна пръскачка. Отделно от това чрез фирмата си "Джи Ви Ел - Мизия" ЕООД има още един проект за покупка на земеделска техника с подпомагане 289 975 лв. В момента управител на компанията е Анна Светлинова Илчовска.

Милиони за щастливи кокошки и обработвани ниви

Големите европари за двете фирми обаче идват от директни субсидии. При холдинг "Градус" това са помощите за хуманно отношение към животните, които гарантират условия за т.нар. "щастливи кокошки" и прасета. Завесата, първо бе открехната от проверка на депутата от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев в последния финансов отчет на холдинга. 

"Близо 12 млн лв. финансиране от държавата. Почти колкото цялата им печалба за годината. От минали отчети става ясно, че почти цялото финансиране е по програма за хуманно отношение към животни. Нещо, което по принцип подкрепям", написа във фейсбук Панев. Той уточни, че субсидията излиза по около 2.40 лева на кокошка. А след това зададе риторичния въпрос - Как мислите, дали големите плащания от Европа (пък и нашите си субсидии) постигат своите цели?

Проверка на Mediapool показа, че за хуманно отношение към животните фирмите на холдинга са получили 10 658 501.98 лв. Субсидиите са получени чрез дружествата "Градус 98" АД, "Жюлив", "Милениум 2000", ЕТ "Ангелов - Иван Ангелов".

В позиция до медиите относно субсидиите за хуманно отношение към животните, от "Градус" посочиха, че дружеството спазва Директива (2007/43/EC от 28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение. От компанията добавят, че компенсациите в България били едни от най-ниските в ЕС и "твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни".

"Ако тези компенсации не съществуват, целият сектор селско стопанство в областта "Отглеждане на животни", включващи бройлери, патици и свине, няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. По програмата участват малкото компании в България, които успяха да оцелеят на фона на огромната конкуренция от чужбина, която е подпомогната от субсидии в пъти по-големи от тези у нас", добавят оттам.

Обработването на нивите, засети със зърно, носят близо 5 милиона годишно субсидии на семейство Илчовски. Точната сума за 2020 г., например е 4 842 240.65 лв. Те са получени чрез фирмите ЕТ Светослав Илчовски, ЕТ Светлин Илчовски, СИБИ Илчовски и Алтимир - БС. Всъщност, сумата е поне 5 млн. лв., защото самият Илчовски разказа пред Сашо Диков, че стои зад 6 дружества, но не иска да се знаят кои са. 

"Аз имам 6 дружества, не 1. Бегаме, бегам по тъч линията да не ме знаят тия. Защо да ми знаят спатиите тия", каза той. Вероятността и Градус да има още свързани фирми, с които изпълнява и усвоява европроекти също не е за изпускане, защото дори по време на комисията по ревизията на Борисов 3 Илчовски разказа, че Иван Ангелов има редица свързани фирми.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мислимотор
  #13

  Щастливият Боко дава милиони на щастливите си приятели, които отглеждат щастливи кокошки, чиито карантии хранят щастливите норки, с чиито тела се пълнят запуснатите мини на щастливите им собственици, а кожите им обличат щастливите плеймейтки, които ощастливяват Боко. Всички са щастливи в тази най-щастлива страна!

 2. DG
  #12

  Да, още много гной ще изтече от този цирей.

 3. .text
  #11

  Милионите са в щастливите кокошки. Те за това са щастливи, а вие - не.

 4. Миню Стайков е бил отровен докато е бил в ареста. Това се доказва от медицински изследвания, направени в столична клиника. Бомбата беше хвърлена в началото на днешното съдебно заседание срещу Миню Стайков за неправомерно усвоени евросредства.

 5. Един препатил
  #9

  Колкото по-навътре в играта се оказва Илчовски толкова повече доверие заслужават думите му.

 6. DG
  #8
  Отговор на коментар #1

  Алианц са купили акции на градус, за другите не знам:https://www.allianz.bg/bg_BG/individuals/retirement-provision/financial-reports-and-investment-results.html

 7. Евлрги
  #7
  Отговор на коментар #2

  тогава от ЕС спряха фондовете бе душа по времето на Ореха!По-интересно е как е закупил 150000 декара зем. земя?

 8. Евлрги
  #6
  Отговор на коментар #3

  Бе какви ти червени боклуци бе драги??Баш са си капиталисти и така се бори конкуренцията!!31 години все тия червени са ви в главите, а те са просто капиталисти!!

 9. Евлрги
  #5
  Отговор на коментар #4

  Хеххехехе, Стафанов ама ние това го прави отдавна бе драги!!Най-ми е смешно да чета приказки на хора които изобщо не са наясно в какво състояние е българското земеделие и животновъдство?? Наясно ли си с него, газил ли си в угър, влизал ли си в обор или кокошарник?? Пипал ли си вимето на крава или коза??Драги вноса е огромен, отвори данните на статистиката и БНБ и ще ти падне шапката. Птиче, свинско, говеждо, телешко до преди 1989г. сме били износители сега сме вносители и то в огромни количества. Познаваш вкусът на истинското месо??

 10. Стефанов
  #4

  Тъй , тъй, скоро ще внасяте пилшки разфасовки за храна на животни, защото няма да има българско производство, и ще ядете от тях, за сметка на комунистите, мутрата Мая сестра галева и дай ни България, бай Чалга и дпс.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.