Илхам Алиев печели четвърти мандат като президент на Азербайджан

Илхам Алиев, сн. БГНЕС

Илхам Алиев печели официално четвърти мандат като президент на Азербайджан след вчерашните избори. Те бяха бойкотирани от големите опозиционни партии, обвинили го в авторитарно управление и потъпкване на политическото инакомислие, предаде Ройтерс.

"Илхам Алиев води. Той получава 86,09 процента от гласовете", каза на пресконференция Мазахир Панахов, председател на азербайджанската централна избирателна комисия.

Резултатите са неокончателни и са получени при преброени 65 процента от бюлетините, допълни той.

Самият Алиев благодари на азербайджанския народ, че му е оказал доверие на изборите.
"Благодаря за голямото доверие, за тази подкрепа. Тази подкрепа ми дава сили", каза той в телевизионно обръщение. "Азербайджанският народ гласува за стабилността, сигурността и прогреса."

Алиев окачестви изборните резултати като "висока оценка за направеното през последните 15 години".

"Всичко това го направихме заедно", заяви той. Азербайджанският президент добави, че единството между властта и народа не спира да укрепва.

 

 

Президентските избори в Азербайджан бяха белязани от "сериозни нередности" и "липса на плурализъм", смятат наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде Ройтерс.

"При липса на плурализъм, включително в медиите, в тези избори нямаше истинска надпревара", се казва в доклада на наблюдателите от ОССЕ. В него се изтъква, че наблюдателите са били свидетели на "многобройни сериозни нередности" като пълнене на урните с предварително попълнени бюлетини.

Ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Виорел Бадя изтъкна в изявление, че "трябва да се има предвид, че в политическа среда, в която демократичните принципи са компрометирани, а върховенството на закона не се зачита, свободни и честни избори не са възможни".

Споделяне

Още от Свят