Или сменяте топломерите, или плащате ударни сметки за парно

Или сменяте топломерите, или плащате ударни сметки за парно

Между 10 и 15 хиляди потребители на топлинна енергия, които са клиенти на фирмата за дялово разпределение “Техем“, може да се окажат с максималните възможни сметки за парно, ако не сменят топломерите си, чиито батерии са изтощени. За това предупреди в четвъртък изпълнителният директор на компанията Милена Стоянова.

Тези клиенти са информирани, че техен интерес е да си сменят уредите за дялово разпределение. В противен случай, ако им свърши батерията, фирмата няма да може да отчете данните за консумираната енергия и ще трябва да им начисли пълната мощност на радиаторите, дори и те въобще да не са били ползвани. В София в такава хипотеза са над 200 сгради, каза Стоянова.

"Това не е задължително, решение на клиентите е кога ще предприемат тази стъпка. В техен интерес е това да стане преди уредите да излязат от строя, защото ако при отчета установим, че няма показание на дисплея, сме задължени да насилим максимална мощност, което в общия случай е повече от това, което клиентът е потребил", каза Стоянова.

Реално през тази година застрашени са 7 процента от клиентите, които са избрали “Техем“ да им извършва дяловото разпределение на топлинната енергия. През следващата година това може да се случи с нови 28 на сто от потребителите и през 2012 г. - с над 35 процента.

Компанията ще продължи да уведомява абонатите, чиито уреди са с изтекъл срок на годност, за да се направи навреме подмяната. Топломерите са капсуловани и не може човек сам да си смени батерията.

Ако клиентите решат да си сложат отново от електронните разпределители, това ще им струва 145 лв. за три уреда, колкото са дали и преди 10 години. Ако платят около 50 лева повече, могат да си сложат радиосистема за дистанционно отчитане на потреблението, посочиха от “Техем“.

Тридесет и девет лева струва един радиоразпределител за радиатор, а 79 лв. радиоводомерът, като такъв може да се сложи не само за топлата, а и за студената вода и потребителят да забрави както за отчетниците на “Техем“, така и инкасаторите на съответното ВиК. Компанията се ангажира и с поддръжката на уредите, чийто срок на експлоатация е 10 години с възможност за удължаване.

Абонатите няма да са длъжни да си стоят вкъщи на специално определените две дати, а цялата сграда ще се отчита наведнъж. В момента, ако и при второто засичане хората не са си вкъщи, получават сметка за пълната мощност на радиаторите, която обаче може да обжалват. Обикновено така и става, което налага нови отчети и втора корекция на изравнителните сметки. Така хората получават по два пъти различни изравнителни сметки и с право губят доверието в топлинното счетоводство, коментира Стоянова.

При дистанционното радиоотчитане такава опасност няма, освен това, ако се постигне договореност със столичната и другите топлофикации, ще има възможност клиентите да получават и месечни сметки за реалното си потребление, а не сегашните прогнозни.

“Техем“ вече се разбра с “ЕВН Топлофикация Пловдив“ за даване на клиентите ѝ на радиоуреди срещу месечна такса за ползване и отчитане, която е 1.20 лв. за разпределител на радиатор и 2.40 лв. за водомера. Преговаря се за въвеждането на подобна практика от това лято и в София и другите топлофицирани градове, за да се облекчат семействата и да не се налага да вадят накуп близо 200 лв., каза Стоянова.

Тя припомни, че смяната трябва да се реши от общото събрание на етажната собственост и да важи за всички апартаменти, обслужвани от една абонатна станция.

По думите на Александър Райчев, директор маркенинг продажби на компанията, радиоуредите могат да послужат за основа на въвеждането на друга система за радиочестотно управление на потреблението на топлоенергия. При този вариант няма да се налага клиентите да намаляват или увеличават консумацията с вентилите, които сега стоят в горната част на всеки радиатор.

Т.нар. система “Адаптерм“ вече работи в много страни. Когато в отопляемото помещение се достигне зададената оптимална температура, уредите от радиаторите сигнализират абонатната станция за намаляване на температурата, подавана към вътрешната система на сградата. Така автоматично се регулира топлоподаването и се пести между 7 и 10 на сто допълнително топлоенергия, каза Райчев. Ако пък сградата е санирана с подходяща изолация и дограма, икономията може да достигне до 20 на сто.

Инвестицията в такава система се оценява на 4500-4700 лв. за цяла сграда между 8 и 12 етажа, като вложението се връща за 3-4 години от спестените допълнително разходи за топлоенергия, посочи Стоянова.

“Адаптерм“ обаче е приложима само в сгради където има 100 процента отопляемост, защото при откачени радиатори системата не може да засича отклоненията в температурите и фактически не е ефикасна.

Според “Техем“ трябва да се даде на потребителите правото да избират дали да плащат месечни реални сметки или прогнозни такива с изравнителна, както и дали консумацията им да се изчислява по сегашната система за дялово разпределение или по кубатура, както беше преди 2000 г., когато бе въведено топлинното счетоводство.

“Разпределението на сметките на калпак обаче е антиенергийна ефективност“, коментира Стоянова. “Как ще се стимулира пестенето на енергия, ако е все едно колко потребяваш, щом накрая ще плащаш едно и също нещо“, попита тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?