Или сте с мен, или Бойко Борисов печели пак София

Или сте с мен, или Бойко Борисов печели пак София

„Носил съм много отговорности с ясното съзнание, че имам вашата подкрепа. Ако продължа да я имам, ще проведем битката за София на местните избори. Ако не – тръгваме по другата плоскост – избори вътре в партията за ново градско ръководство, докато другите водят избори за кмет”.

Това заяви председателят на столичната организация на БСП Румен Овчаров на пленума ѝ в понеделник късно следобед. Пленумът бе свикан в навечерието на конгреса на БСП в събота с цел да се направи анализ на представянето на организацията на изборите за евродепутати.

Овчаров, който е член на подалия преди седмица оставка Висш съвет на БСП и зам.-председател на БСП, също в оставка, изнесе встъпителното слово в началото на пленума. На сбирката не бяха забелязани единият от основните му опоненти от столичната партийна организация – проф. Божидар Димитров, нито верният му поддръжник Татяна Дончева.

Софийската организация на БСП е най-голямата в страната и основното ѝ предизвикателство са кметските избори в столицата, защото досега тя не ги е печелила нито веднъж. За това Румен Овчаров като неин лидер печели най-големите критики от вътрешнопартийните си опоненти.  

Пред съпартийците си в понеделник Овчаров постави няколко тези, съобразяването с които можело да донесе на БСП успех на местните избори наесен. Първата – без БСП избори в София срещу Бойко Борисов не могат да бъдат спечелени. Сама обаче БСП трудно ще ги спечели.

Втората - кандидатът за кмет трябва да е обединяваща фигура, максимално широко подкрепена. Затова трябва изработването на коалиционна формула за издигането на такава кандидатура.  

Като трета теза Овчаров издигна консолидацията на партията.

„БСП беше единствената партия, която допусна война срещу БСП вътре в БСП”, заяви Овчаров и добави, че столичната организация трябва да си даде ясна сметка иска ли да се води битката за София или не иска.

„Ако утре започнем с клеветите, лъжите и инсинуациите по медиите, значи сме сбъркали мястото, на което се намираме, и задачите, които си поставяме. Ще влезем във вътрешнопартийна разправия, изходът от която е ясен – директно поднасяне на тепсия на победата на сегашния кмет или на негов кандидат”, заплаши съпартийците си Овчаров.

Първанов очерта защо не е била успешна кампанията за евровота за БСП заради негативите от внушаването на тезата, че БСП не изпълнява предизборните си обещания, че е дясна и че елитът ѝ се е отказал от избирателите.

Лидерът на организацията призна, че след доброто стартиране на кампанията тя е била помрачена от последвалите скандали, визирайки поканата към Азис да пее на предизборни концерти и разразилия се скандал покрай Министерството на икономиката и енергетиката. Овчаров повтори обяснението на шума около името му – той започнал отвън и се пренесъл вътре в партията, като цялата отговорност за него била хвърлена на БСП.

Така лидерът на градската организация премина в настъпление дни преди конгреса, на който може да настъпят драматични промени във втория ешелон на партийната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?