Илиеску: Молдова е "втора румънска държава"

Молдова е "втора румънска държава", а теориите, според които румънците и молдовците представляват две отделни нации, говорещи два различни езика, са със "сталински произход", обяви в събота румънският президент Йон Илиеску, цитиран от АФП.

"Република Молдова фактически е втора румънска държава, защото 65 процента от населението ѝ е от румънски произход", уверил Илиеску. По думите му "теорията за съществуването на молдовски език цели денационализиране на румънците в Молдова".

"Ние трябва да насърчаваме хората да се обявяват за румънци", добавил президентът.

По-голямата част от територията на Молдова принадлежеше на Румъния до анексирането ѝ от бившия СССР по силата на германско-съветския пакт от 1939 година.

Илиеску обаче посочил, че не може да става дума за каквато и да е промяна на границите. Но веднага след тези думи румънският президент отбелязал, че "интегрирането в Европейския съюз прави границите относителни. Ето защо Румъния подкрепя влизането на Молдова и на Украйна в европейските структури".

Комунистическото правителство на Молдова неотдавна предложи въвеждане в училищата на предмета История на Молдова, на мястото на История на румънците. Предложението предизвика остри протести сред румънските националисти.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?