Илиеску помилва скандалния миньорски лидер Мирон Козма

Миньорският лидер Мирон Козма напусна в четвъртък затвора със строг режим Рахова, малко след като президентският указ за помилването му, подписан от президента Йон Илиеску, бе публикуван в Държавен вестник, предаде агенция Медиафакс.

Козма бе осъден през февруари 1999 г. на 18 години затвор за подривна дейност срещу държавата. През 1991 г. Козма организира поход на миньорите, който свали първото посткомунистическо правителство на Петре Роман. При избухналите насилия загинаха няколко души.

Румънските телевизии прекъснаха емисиите си, за да съобщят новината за помилването на Козма, отбелязва Асошиейтед прес.

Веднага след излизането си от затвора Мирон Козма се беемве, шофирано от известния в подземния свят Йон Титишор, а в него са били съпругата на Козма и още един мъж.

Помилването на Козма предизвика бурни реакции в Румъния. Стана ясно също, че указът не е заверен с подписа на премиера Адриан Нъстасе.

Избраният за президент на Румъния Траян Бъсеску заяви, че ако указът не е заверен и с подписа на премиера, както изисква конституцията, то декретът е невалиден, съобщава Медиафакс. Бъсеску посочи, че това показва "колко ниско могат да паднат институциите, които Илиеску и Нъстасе са ръководели".

Според бившия президент на Румъния Емил Константинеску помилването на Козма е жест, който предвид избрания момент показва "подлостта на Йон Илиеску" и това, че "неокомунистическите сили" в Социалдемократическата партия се готвят да използват Козма отново като оръжие за натиск и дестабилизация на страната, тъй като са на път да загубят властта, съобщава Медиафакс.

Американското посолство в Букурещ окачестви помилването на Козма като изненадващо и будещо тревога, съобщава Медиафакс.

Основната асоциация за защита на гражданските права в Румъния Про Демокрация окачестви жеста на Илиеску като циничен и неморален.

Още от Балкани