Илия Божинов: БСП и правителството защитават корпоративни интереси

Илия Божинов: БСП и правителството защитават корпоративни интереси

Много често действията на ръководството на БСП и на Министерския съвет са по-скоро свързани с защита на някакви корпоративни интереси, отколкото със защита на хората, които са гласували за тях. Това заяви в понеделник пред бТВ членът на ВС на БСП Илия Божинов, един от създателите на ново ляво крило в соцпартията, насочено към дискусии за “автентичната левица”.

Той уточни, че поради несъвършенствата на българското законодателство, много често се случва една сделка да е изпълнена с корупция и в същото време да е законна.

Някъде може би касае и министър, някъде може би касае заместник-министър, някъде може би касае някой от администрацията, но така или иначе през цялото време, вие виждате, се вадят примери за такива действия, които са с корпоративен интерес, обясни още той.

Много е важно да се знае, че корупцията може да бъде и законна, подчерта Божинов като допълни, че от действията на министрите на БСП може да се съди, че и соцпартията има свой обръч от фирми.

Членът на ВС на БСП отказа да даде примерите за корупционни действия, с които разполага като допълни, че те ще бъдат представени на пленум в края на месеца, на който ще се обсъжда икономическата политика на левицата.

На въпрос дали ще сезира съответните органи, социалистът коментира, че се надява вътрешният министър Румен Петков да е на заседанието и да си записва.

Божинов обаче подчерта, че такива примери има най-вече в икономическите министрества, но не и в социалните.

Помолен за уточнение, той обясни, че вижда в зам.-председателя на партията и икономически министър Румен Овчаров “носителят и на корпоративни интереси в БСП и на желанието да не водим държавата към социализъм”.

По думите му подкрепата на Румен Овчаров е доста по-вредна за президента Георги Първанов, отколкото подкрепата на сформираното в събота ляво крило в БСП.

Божинов изрази и позицията си, че настоящият президент трябва да заеме една достатъчно държавническа позиция и когато има корупция, да се интересува какво се случва с тази корупция. Но ние очакваме той да продължи да бъде социалният президент на България и да го прави това не само на думи, защото от време на време думите му бяха май в повече в миналия мандат, а и на дела, обясни още членът на ВС на БСП.

Подкрепата на Георги Първанов е една оценка за левицата и не е възможно нюансите, съществените даже въпроси, които засягат правителството, да се прехвърлят на участието на Първанов в президентските избори, обясни в понеделник пред БНР съидейникът му от новото ляво крило в соцпартията Красимир Премянов.

Той уточни, че разликата между позицията на “автентичните леви” и тази на ръководството на БСП е в това, че той и съмишлениците му смятат, че една подкрепа за когото и да е било не може да бъде безусловна, а трябва да е подчинена на някакви принципи, цели, очаквания.

По думите на Премянов, в тълкуванията на новосформираното ляво крило, един от аргументите за хората, които разсъждават вярно политически, то е една помощ на БСП, не за ръководството ѝ, за нейното оцеляване и запазване на нейната масовост.

За тези, които разсъждават с категориите конспирация, някакви тайни цели, винаги ще намерят или че сме се разбрали с ръководството, или че копаем под него, допълни Премянов. Той уточни, че нито едното, нито другото е вярно. Това е една тенденция, която ще има своята сериозна претенция да определя политиката в БСП, допълни лидерът на “Открит форум” в БСП.

Ако ние оценим критично едно състояние и констатираме, че то и по силата на лошото си ръководство е такова, очевидно и логично е да се търсят промени и стъпки за по-добра реализация на тази политика, прогнозира Красимир Премянов.

Споделяне

Още от България