Илия Божинов създава нова лява партия

Илия Божинов създава нова лява партия

Бившият член на Висшия съвет на БСП и ръководител на агенцията за наблюдение на избори "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" (ГИСДИ) Илия Божинов обяви в четвъртък, че напуска БСП и заедно със съмишленици учредява нова лява партия с името "Българска левица". Пред Нова телевизия Божинов дори направи аналогия с историята на левичарството в България, като припомни как преди сто години БРСДП се разцепила на тесни и широки социалисти съответно около Димитър Благоев и Янко Сакъзов, като не остави съмнение за собствената си идейна близост с Благоев.

От думите му стана ясно, че е дошъл моментът да се основе нова партия – нещо като БСП (болшевики). Той обяви, че ще напусне соцпартията, която вече нямала нищо общо с автентичната левица, дори не била социалдемократическа, а по-скоро либерална формация. Същевременно Божинов отрече да прави комунистическа партия, защото и комунистите у нас вече не били комунисти.

"Аз се запитах на следващия избор за кого ще гласувам и установих, че няма за кого. Защото БСП според мен не е достатъчно лява партия, за да гласувам за нея. И в този смисъл срещнах и други хора, които също споделиха, че нямат за кого да гласуват и решихме да създадем нещо, за което левият избирател си заслужава да гласува", обясни Божинов.

Според него към момента имало няколко десетки автентично ляво ориентирани хора, известни в публичното пространство, които щели да станат съучредители на новата партия. Той посочи имената на бившия депутат от БСП Иван Генов, на бившия шеф в съобщенията от времето на Жан Виденов и бивш шеф в телевизия "Седем дни" Петко Тодоров, на икономиста и икономически съветник на партия "Атака" доц. Боян Дуранкев. Според Божинов имало хора и от БСП, и от течение "Открит форум" на Красимир Премянов. Имало обаче и други "инакомислещи" в БСП като Янаки Стоилов и Александър Лилов, които смятали, че не са изчерпани вътрешните възможности за връщане на соцпартията в лявото русло.

Учредителят на Българската левица призна, че опитите му да поиска реформиране на БСП по посока на "автентичното ляво" на последния конгрес са пропаднали и това е довело до идеята за новата формация. Според Божинов партията му нямало да се конкурира с БСП за електорат, защото, по думите му, имало огромен брой хора, "поне милион", които нямали политическо представителство. Те били леви, но БСП не можела да отговори на интересите им с дясната си политика.

Сред програмните намерения на Българската левица са премахване на плоския данък, пълно одържавяване на здравеопазването и образованието, национализиране на монополните услуги като например електроразпределението, никакви чужди военни бази, никакво участие в мисии извън България.

Депутати от БСП не показаха особена тревога от намеренията на Божинов. Те казаха, че не се притесняват и никой от групата им нямал намерение да влиза във формацията. "Като иска да пада отвисоко, да пада сам, а да не завлича и други", коментира червен депутат партийното строителство на Илия Божинов.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?