Илия Павлов беше застрелян

Шефът на Мултигруп Илия Павлов беше убит тази вечер около 19.50 часа пред офиса си на бул."Г.М.Димитров" в София.

Той е прострелян с един изстрел в сърцето и най-вероятно е починал на място, съобщи главният секретар на МВР Бойко Борисов. Той каза, че е стреляно от храстите срещу централата на Мултигруп ("MG корпорация"). Оръжието е било без заглушител според Бойко Борисов. Според лекарите от "Пирогов", където Павлов е отведен 20 минути след покушението, той застрелян със снайпер.

Четири часа след убийството МВР все още не беше уточнило с какво оръжие е стреляно и се твърдеше, че може да е било и с картечница.

Илия Павлов е излизал от сградата с обичайната си охрана, но пострадали бодигардове няма.

Шефът на "Пирогов" доц. Спас Спасков съобщи за Мediapool, че Павлов е бил докаран в клиниката мъртъв. Лекарите са направили безуспешен опит за реанимация и изобщо не са стигнали до хирургическа намеса.

Симеон Сакскобургготски: "Отразява се като всяко друго покушение. Наистина става въпрос за човек, който е дал толкова много работни места. За съжаление подобни убийства се извършват и другаде. Тревожното е, че има смърт"

Малко след 20,30 ч. вътрешният министър Петканов напусна разширеното заседание на НДСВ в НДК и замина за "Пирогов". Премиерът Сакскобургготски заяви: "Искам да изкажа съболезнования на семейството и близките на Илия Павлов. Би било банално да се каже, че смъртта е нещо много тъжно и непоправимо." Той съобщи, че са разпоредени всички необходими мерки за разкриване на извършителите на престъплението.

Мястото на убийството беше отцепено от полицията. Час след инцидента там имаше 25 полицейски коли. На мястото пристигнаха криминалисти от СДВР и Националната полиция, които извършват първоначален оглед. Бодигардовете на Павлов са разпитани от следователи.

Трупът на Павлов беше откаран в катедрата по съдебна медицина още тази вечер.

В "Пирогов" са пристигнали говорителят на "Мултигруп" Димитър Недков и Ивайла Бакалова, бившата мис България, която е близка приятелка на семейството. В клиниката дойде и бившият член на комисията по досиетата Евгени Димитров, предаде БНР. По телефона Димитров отказа да даде подробности за покушението. Съпругата на Илия Павлов - Дарина Павлова - е в чужбина, съобщи радио НЕТ.

На 17 юни 1997 г. по пътя от София за Бистрица бе направен опит за покушение срещу Илия Павлов. Тогава успоредно на минаващия джип на корпорацията бяха взривени противотанкови мини, по чудо нямаше убити и пострадали. Официално и Мултигруп, и полицията тогава отричаха, че Павлов е бил в джипа. Години по-късно, н интервю Илий Павлов призна, че се е намирал на мястото на опита за покушение.

Около два часа след убийството ръководството на Мултигруп се събра извънредно в столичния хотел България, който е собственост на групировката. Предположенията бяха, че ще се обсъжда кой да замени Илия Павлов на шефския пост. Засега обаче отговор на този въпрос няма.

Светският хроникьор Евгени Минчев съобщи пред Дарик радио, че очаквал Илия Павлов на организирания от него бал на топмоделите тази вечер в хотел Радисън. Минчев забавил началото на бала, тъй като Павлов и изпълнителния директор на Мултигруп Николай Вълканов се забавили.

Вчера Павлов беше разпитван за убийството на Луканов

Вчера Илия Павлов беше разпитан като свидетел по делото за убийството на бившия министър-председател Андрей Луканов. Пред съда Павлов заяви, че е имал с Луканов само професионални контакти в акционерното дружество "Топенерджи". Той добави, че 6 месеца преди убийството на Луканов е усетил нервност у него, но отдал това на политиката.

По време на убийството на Луканов на 2 октомври 1996 г. Илия Павлов е бил в Палма де Майорка на събрание на ръководството на Мултигруп.

По време на разпита на всички въпроси на защитата Павлов отговаряше, че не си спомня, че няма участие във фиксираните фирми и е имал само делови отношения с Луканов. "Познавах го само от "Топенерджи", където бях инвеститор, а той - представител на държавата в лицето на "Булгаргаз", заяви Павлов. Той отрече да е имал каквито и да е конфликти, спорове и пререкания с Луканов.

Заради съществени противоречия обаче съдът прочете показанията му, дадени пред следователя Олег Янев от 22 юни 1997 г. В тях Павлов говори за вечеря в Москва дни преди убийството, на която се скарали с бившия премиер и Павлов му казал: "Не забравяй, че аз карам влака". По този повод руските домакини били принудени да накарат Павлов да се извини на Луканов. В същите показания Павлов твърди, че е изключено среди от Мултигруп да са организирали това убийство, тъй като това не би донесло дивиденти на компанията.

Шефът на бизнес клуб "Възраждане" Васил Божков коментира пред радио НЕТ единствено, че е потресен от смъртта на Илия Павлов, с когото били добри партньори. Павлов беше член на "Възраждане" и подкрепи кандидатурата на Божков, който замени първия председател на клуба Емил Кюлев.

Сблъсък с ТИМ

Илия Павлов беше в конфликт с варненската групировка ТИМ, която навлиза все по-мощно в икономическия живот на страната, заради приватизацията на курорта "Св. Константин и Елена".

В началото на януари т.г. ТИМ е спечелила чрез фирма - клиент на ЦКБ 72 процента от акциите на курорта. Сделката е осъществена през фондовата борса. Илия Павлов, който е собственик на гранд хотел Варна в "Св. Константин и Елена" и е инвестирал в инфраструктурата, също е имал интерес от участие в сделката. Преди това дружество на Мултигруп придоби миноритарен пакет от акции в "Св. Константин и Елена".

Преди няколко дни в интервю за в. "Труд" варненският депутат Борислав Ралчев от НДСВ, спряган за бивш адвокат и на Мултигруп, и на ТИМ, призна, че интересите на двете групировки са се сблъскали във Варна. Той разкритикува апетитите на ТИМ към концесията за крайбрежната морска алея в града.

Интереси в шоубизнеса

Покушението срещу Илия Павлов бе свързано от медиите и с проблема между съпругата на Павлов и Жени Калканджиева заради конкурса за красота. Калканджиева обяви, че ще съди шефката на Мегаталант Дарина Павлова, който тя организира, е с името "Мис България".

Трето тежко убийство за три месеца

Убийството на Илия Павлов е третото тежко убийство за три месеца. Непосредствено преди Нова година беше застрелян прокурорът Николай Колев, открит враг на главния прокурор Филчев, свързан в миналото с бизнеса на ТИМ. Колев бе застрелян пред дома си в София, до трупа бяха открити гранати. След това беше убит бившият психолог на баретите и шеф на направление по сигурността в СИБанк Владимир Димов. Извършителите на двете убийства все още не са разкрити.

Престъпността е извън контрол

"Ситуацията с престъпността е извън контрол. Това не е криминална проява,това е истинско политическо убийство и то от най-висок ранг. Илия Павлов е най-богатият българин, с огромно влияние в политиката и бизнеса". Това каза пред Дарик радио бившият шеф на митниците Емил Димитров - Ревизоро.

У нас в момента има няколко икономически групировки, които си оспорват територии, обекти, богатства за преразпределение, възможности да придобият влияние, власт и на пръсти се броят възможните му противници, които могат да организират едно такова убийство, каза Димитров. Първата групировка е "Олимп", която има своите икономически позиции, "Юпитер" е един друг икономически кръг, за който се знае твърде малко, но влиянието на този кръг е най-голямо. Този кръг дойде у нас не и без помощта на г-н Илия Павлов, който помогна за идването на сегашната власт. Има още и три малки икономически кръга - това са един израелски кръг, един руски кръг и един български сборен кръг, според Емил Димитров.

В последно време за удобство всичко, което се случва в България, се приписва на този нашия български кръг. Това са хората, които са забогатели от контрабанда, наркотрафик и понеже заговорихме за въпросите, третият въпрос е състоянието на престъпността. Тя не само, че не намалява, тя се увеличава и след като знаем, че във всички наркоразпространения у нас, и в чужбина остават полицаи настоящи и бивши, знаем, че преразпределението на пазарите води до убийства и престрелки и в същото време излиза, че МВР вместо да направи нещо, само тича да брои труповете и да ни обяснява как щяло да има още такива, заяви Димитров.

Според него възможно най-удобният отговор е, че това е криминална проява, престъпниците се избиват помежду си, какво толкова лошо се е случило. Това е удобна теза, която оправдава безсилието на властта да се справи с проблемите.

Убийството има за цел отстраняването му от възможността той да участва в приватизацията на енергийни дружества и туризма.

Знам редица политически лидери, които не крият симпатиите си и близостта си и влиянието, което има над тях Илия Павлов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?