Илия Павлов лобирал за смяна на енергийния министър

Разследващите убийството на Илия Павлов трябва да изключат интересите в туризма и да се съсредоточат главно върху големите проекти в енергетиката, каза пред журналисти в Стара Загора народният представител от НДСВ Димитър Ламбовски, цитиран от БНР. На въпрос не може ли да се търси руска следа в атентата, Ламбовски каза, че ден преди убийството му Илия Павлов се е опитал да лобира за смяната на енергийния министър Милко Ковачев с друг човек от правителствения екип. Димитър Ламбовски обаче не пожела да назове името му. Затова, според Ламбовски, мотивите трябва да се търсят в газопреноса и петролопровода Бургас-Александруполис.

Защо НЕК през последната година няма нито един спечелен търг за износ на енергия, а електричеството се изнася чрез буферни дружества, попита депутатът. Той изключва повод за убийството да е приватизацията на "Булгаргаз", с чийто борд на директорите Илия Павлов беше пряко свързан. Според депутата, топлата връзка между премиера и Илия Павлов се пресилвала от медиите. Затова той смята, че няма основания министърът на държавната администрация Димитър Калчев да бъде изваден от кабинета. Министър Калчев отдавна не беше в такива отношения с MG , както в миналото, обясни Ламбовски и добави: Не виждам логика той да подава оставка. Ако все пак го направи, поводът едва ще е този.

Депутатът каза още, че групировката ТИМ е изкупила дългове на "Мултигруп" към доставчици по черноморието.

Според наблюденията на Ламбовски, Илия Павлов бил изключително спокоен в дните преди да бъде застрелян и не се държал като човек, уплашен от някаква разправа.

Доган: Никой не може да замени Илия Павлов

Никой не може да замести Илия Павлов, каза днес пред журналисти лидерът на ДПС Ахмед Доган, който беше сред най-близките политически приятели на убития.

Идеята, че няма незаменими хора е неподходяща нито за бизнеса, нито за политиката, каза Доган, след което добави: Илия Павлов имаше енергия на няколко поколения и целеустременост. Вчера съпругата на Павлов обяви, че Мултигруп остава фамилна корпорация и промени в стратегията и структурата не се очакват.

В това първо свое публично изявление за убийството на Илия Павлов Доган беше видимо разстроен и потиснат.

Управителното тяло на MG (Мултигруп) трябва да си създаде стратегия за стабилност, за запазване на позициите, каза още Ахмед Доган. Той окачестви убийството на Павлов като "много сериозен случай". Без да има поне един-два факта трудно бих се ангажирал да коментирам, защото това е много сериозен случай, каза лидерът на ДПС.

Той обаче не очаква убийството да има политически последствия: "Става въпрос за бизнес, но за политическа дестабилизация не виждам как може да стане". "Мнозина могат да си говорят, но аз нямам информация той да е стоял зад това управление", каза Доган в отговор на друг въпрос.

Според някои източници от ДПС Ахмед Доган е влязъл в остър конфликт с Илия Павлов преди няколко месеца.

Една от версиите за убийството на Илия Павлов, по която се работи, е бизнесинтереси извън границите на страната, заяви пред бТВ министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Той уточни, че затова българските служби са потърсили съдействие от техни колеги от други страни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?