Илиян Михов идва да работи за дългосрочна визия за развитие

Илиян Михов идва да работи за дългосрочна визия за развитие

Макроикономистът и преподавател в Европейския институт за бизнесадминистрация Илиян Михов, който вероятно ще бъде трети вицепремиер в правителството, смята, че такъв пост е необходим с оглед разработването на дългосрочна визия за развитието на страната.

„Идвам с такъв мандат, дали ще успея или не, ще видим накрая. Но идеята е всъщност да се съберем с всички останали министри и не само да работим за излизане от кризата, което е страшно важно, но също така да не губим от поглед перспективата за това какво ще стане в България през 2015, 2020 година и дори по-нататък. Ако ние съберем консенсус не само сред политическите сили, а, общо взето, сред обществото, че България трябва да следва някакъв път на дългосрочно развитие, и ако тръгнем по този път, мисля, че ще бъде голямо постижение, не лично мое, ще бъде постижение на това правителство”, каза Михов пред БНР.

„Понякога хората ме питат защо реши да се върнеш тук по това време. Една от причините е, че като стоя отвън и като гледам какво става в България, винаги ми е било много мъчно, че не се гледа толкова сериозно, колкото би трябвало, върху дългосрочното развитие”, разказа бъдещият вицепремиер.

Той призна, че донякъде наистина се е отдалечил от България през 20-те години, през които заедно със семейството си е в САЩ, Франция и сега в Сингапур, и ще му е нужно време да се запознае със ситуацията. „Като се върна в България, сигурно ще получа детайли, които ще са ми необходими, за това няма спор”, каза Михов.

Той съобщи, че следващата седмица почти сигурно ще бъде в България, за да говори с премиера Борисов и с другите министри, за да уточнат „точно накъде вървят нещата и какво ще правим”.

Същевременно пред бТВ премиерът Бойко Борисов каза, че Илиян Михов ще влезе реално в правителството през пролетта.

„Искам да погледна всичко, цифрите, и тогава ще изляза и ще кажа това е грешно, това не е грешно, това трябва да се оправи. Сега, така излизат по вестниците и по списанията, и по радиото и по телевизията недомлъвки оттук, оттам. В момента, в който се погледнат цифрите, разбира се, мисля, че ще се опитаме да разрешим проблемите по най-бърз начин”, заяви Михов.

Той се изказа в подкрепа на обявения от правителството приоритет за влизане в еврозоната и в нейната „чакалня”, механизма ERM-2, но подчерта, че включването в еврозоната е работа на министъра на финансите, както е записано в европейските изисквания.

„Това, което аз мога да направя, разбира се, е да координирам действията между централната банка, между министъра на финансите, да помагам, ако има нужда, с някакви срещи с Европейската централна банка, това с голямо удоволствие ще го правя, но трябва да е ясно от самото начало, че това е нещо, което се подписва и се извършва от министъра на финансите”, отбеляза Михов.

Споделяне

Още по темата

Още от България