Илиян Михов се отказва от бъдещия вицепремиерски пост

Илиян Михов се отказва от бъдещия вицепремиерски пост

Номинираният за вицепремиер по икономическата и финансовата политика Илиян Михов се отказва от поста. Това обяви самият той пред бТВ, а след това и пред БНР в петък вечерта.

В деня, в който премиерът Бойко Борисов номинира Кристалина Георгиева за кандидат-еврокомисар на мястото на претърпялата крах Румяна Желева, той обяви и предложението си професорът по макроикономика Илиян Михов да влезе в правителството с неясните функции на координатор на политиката за влизане в еврозоната, усвояването на средствата от европейските фондове и успешното икономическо развитие на страната. Тогава на обществеността бе припомнено, че Михов има теоретични виждания за модификация на валутния борд у нас с цел той да действа като по-стабилен буфер срещу евентуална финансова криза. 

Всички опити на Михов в многобройните му интервюта от Сингапур да опровергае твърденията на икономисти, че приложени на практика тези постановки могат да имат лош ефект върху функционирането на борда, се оказаха напразни. 

"Предложих на г-н Бойко Борисов да замразим моето кандидатстване или по-скоро номинация за вицепремиер и да преразгледаме въпроса по-късно, когато вече България влезе във валутния механизъм ERM II, предхождащ членството в ерозоната", формулира в петък отказа си Михов, който пристигна в България преди ден от Сингапур.

Михов каза още, че в четвъртък вечерта се е срещнал с премиера, провел е разговори и с министъра на финансите Симеон Дянков. По думите му Борисов е бил изненадан от предложението му за "поотдалечаване" на назначението за вицепремиер и се е опитал да го убеди колко е нужно подсилването на икономическия екип на правителството.

Илиян Михов още веднъж опроверга, че няма намерение да отменя валутния борд. "Валутният борд е един от основните пилони на стабилността в България”, заяви още проф. Михов. Според него обаче всички спорове и инсинуации около борда дават лош сигнал навън, което е най-малкото нещо, което иска.

"Озовах се в игра, която не разбирам и не играя", каза той по повод на всички изказани срещу кандидатурата му опасения.

Михов добави още, че с финансовия министър Симеон Дянков са единомишленици за посоката и начина, по които трябва да се развива България. Преди да се замине обратно за Сингапур след броени часове, той ще се срещне още веднъж с Дянков.

"Аз ще продължавам да говоря с г-н Борисов и да видим как ще участвам, ще изготвим програма с дългосрочно развитие, от това не сме се отказали, не сме се скарали. Опитвам се всички възможни интерпретации да ги предотвратя в момента, но знам, че няма да успея”, обясни още той.

Споделяне

Още от България