Илиян Василев: Липсата на държавен контрол е решаваща за картела при горивата

Обвинените в договорки на цените ще обжалват

Илиян Василев: Липсата на държавен контрол е решаваща за картела при горивата

"Този мизансцен вече сме го гледали – КЗК налага, а компаниите обжалват решенията ѝ, отива се на съд, който пък смъква всичко". Така анализаторът Илиян Василев обобщи очакванията по случая с твърдението на Комисията за защита на конкуренцията, че шест големи вериги бензиностанции са обвинени в картелно споразумение за цените на горивата.

Думите му косвено бяха потвърдени от председателя на Българската петролна и газова асоциация,Андрей Делчев, който междувременно заяви, че всичките шест вериги бензиностанции, посочени от Комисията за защита на конкуренцията като участници в договарянето на цените на дребно на горивата ще обжалват решението на регулатора.

"Това е много тежко обвинение, нямам съмнение, че колегите ще се защитят и то е тежко. Това са част от големи вериги, световни конгломерати. За момента нямаме решение за картел. Имаме определение, което казва, че има данни... дали има картел тепърва предстои да чуем. Все още ентусиастите, които твърдят обратното, много бързат", каза Делчев.

Обвинените в договорени помежду им цени на горивата са "Лукойл", "Еко", "Шел", "ОМВ", "Нис Петрол" и "Петрол". Те имат 30-дневен срок да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от антимонополната комисия. Този срок изчита след изборите и окончателното решение на КЗК надали ще бъде обявено преди края на годината.

"В това решение на КЗК имаме само наблюдение върху пазара на дребно, а нещата започват с отсъствието на държавен контрол и намеса във всички елементи по веригата на стойността – от вноса на суров петрол, през рафинерията, през цените на едро, акцизните складове, изобщо целият този механизъм", коментира Илиян Василев във вторник пред БНР.

"Хората от КЗК винаги могат да кажат, че законодателството не им е достатъчно, за да могат да решат проблема, но дори и в рамките на това, което законодателството може да реши, не направиха нищо за тези години, смята той.

Според него "проблемът за горивата е много отвъд онова, което КЗК има по правно-приложно поле за наблюдения".

"Тук влизаме в полето на несвършената работа на приходната агенция от гледна точка на влизането на структурата на разходите и анализа на финансовите резултати на рафинерията, начинът, по който се заприходява суровият петрол, начинът, по който се отчитат инвестиционните и капиталови разходи. Изобщо това е една огромна територия, при която, ако сегашното правителство беше недоволно от предишния шеф на КЗК, то нямаше да го назначи на нова висша длъжност (бившият председател на КЗК оглави Патентното ведомство -бел. ред.)", отбеляза Илиян Василев.

Василев, който е част от Инициативен комитет "Справедливи цени на горивата", заяви, че от комитета са подготвили жалба до ЕК с молба Комисията да разгледа проблема с доминантното положение на "притежателите на единствената българска рафинерия".

Натискът е наложителен, тъй като пазарите в региона са взаимно свързани и "несправянето" на КЗК у нас се отразява върху пазарите в съседните ни страни. Експертен анализ е отбелязал, че трябва да се обърне особено внимание на акцизните складове, посочи енергийният експерт.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?