Илияна Йотова: ЕС се нуждае от радикални промени, за да върне доверието на гражданите

Илияна Йотова, сн. БГНЕС
"Не съществува дебат "Не на Европа", но не можем да продължим без радикални промени", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на лекция пред завършващите Българското училище за политика "Димитър Паница", състояла се в Правец. Това съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Пред представители на политически партии, местната и съдебната власт, бизнеса и неправителствени организации вицепрезидентът е представила прочита си на предизвикателствата пред европейския проект, неговото развитие и българското председателство на Съвета на ЕС. В оживена дискусия випускниците са споделили вижданията си за бъдещето на Европа.
 
Илияна Йотова е убедена, че ако в най-спокойните години на ЕС бяха създадени подходящите политики, страните членки щяха успешно да посрещнат последствията от икономическата криза и гражданите да почувстват защо им е необходима Европа. Като пример за такава политика Йотова е посочила европейския стълб за социални права, обявен миналата година в Гьотеборг. 
 
"Винаги съм настоявала да се засилят контролните механизми на Европа и да се наказват държавите членки, които допускат висок процент безработица", е отбелязала вицепрезидентът.
 
"Може би не си даваме сметка, че най-сериозната криза в ЕС е в дефицита на идеи", е заявила Илияна Йотова и подчертала като резултат от това засилването на антиевропейските гласове. По думите ѝ в реална заплаха се превръща изграждането на кампанията за предстоящите през 2019 г. европейски избори върху антиевропейска и антимигрантска риторика.
 
"Звучащото на пръв поглед немислимо и безсмислено - голям дял на евроскептици в Европарламента - може да се окаже факт и първа стъпка към обезсмислянето на ЕС", е казала вицепрезидентът. 
 
"Национална държава и суверенитет не означават антиевропеизъм. Интеграцията не означава загуба на суверенитет. Означава развитие и високи стандарти", е убедена Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът е откроила основните предизвикателства пред ЕС днес. Година след като британският премиер Тереза Мей официално активира член 50 от Лисабонския договор, все още остават нерешени много въпроси, свързани с напускането на Великобритания. 
 
С "Брекзит" до голяма степен е свързан и бюджетът на Общността след 2020 година. "От разпределението на средствата зависи как си представяме развитието на Европа", е подчертала Илияна Йотова. 
 
Вицепрезидентът е категорична, че кохезионната политика не трябва да бъде орязвана или замествана от плана "Юнкер", който работи за инвеститорите и големите икономики. 
Илияна Йотова е посочила особено важната роля на националните парламенти и местната власт в преговорите за Многогодишната финансова рамка.
 
"Използването на европейските средства трябва да излезе от графата "усвояване" и да бъде инструмент за развитие и обвързаност в общия икономически модел за Европа - така, както разбираше това Делор", е заявила вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова е категорична, че един от основните приоритети на европейските политики трябва да бъдат младите хора. Вицепрезидентът се е обявила за значително разширяване на обхвата на "Еразъм+" и на ресурсите за борба с младежката безработица. Необходимо е насърчаване на програми като "Творческа Европа" и "Европа за гражданите" с цел да се продължат действията, насочени към лица от всички възрасти и особено към младите хора, е казала Илияна Йотова. 
 
Вицепрезидентът е посочила необходимостта от институционална реформа - от законодателните предложения през отношенията вътре в Съвета и отношенията с националните парламенти до комуникацията и посланията, които трябва да стигнат до всеки европейски гражданин.
 
Илияна Йотова е убедена, че Европа трябва да върне лидерските си позиции на международната сцена, активно да участва в регулирането на конфликтите, а не да бъде наблюдател. "Така по-лесно би могла да управлява миграционната криза, превърнала се етикет на този мандат", е отбелязала вицепрезидентът. 
 
По думите ѝ, сигурността е главно предизвикателство предвид данните за 30 хил. потенциални терористи в Европа, както посочи тези дни в София директорът на Европол. "80 процента от европейците искат ЕС да бъде гарант за тяхната сигурност и безопасност", е заявила Илияна Йотова.
 
По темата за българското председателство на Съвета на ЕС вицепрезидентът е посочила, че са необходими конкретни резултати по приоритета "Западни Балкани". "След 30 юни трябва да говорим за процеса от София", е отбелязала Илияна Йотова. Като изключително трудна и деликатна тя е определила ролята на България да бъде посредник между ЕС и Турция. 
Споделяне

Още от България