Илияна Йотова: Идеята да остане служебният кабинет е екзотична

Илияна Йотова, сн. БГНЕС

Надявам се, че в следващите дни ще надделее разумът. България в момента има нужда от много стабилно правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос дали ще бъде сформиран кабинет след предсрочните парламентарни избори.

Вицепрезидентът Йотова коментира, цитирана от БТА, че страната има нужда от стабилно правителство, което трябва да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за законност и за правила, за икономическо развитие, за това България да депозира своя план за възстановяване и да успее да го защити в ЕК - предизвикателства, които, по думите ѝ, далеч надхвърлят партийния егоизъм.

Вицепрезидентът отново изрази надежда, че в следващите дни разумът ще надделее и ще започнат преговори за тези най-важни приоритети.

"Ако партиите отново се затворят в себе си и решат да отидат на още едни избори през тази година, няма да бъдат разбрани от българския народ", посочи вицепрезидентът.

Попитана за ниската избирателна активност на изборите на 11 юли, Йотова каза, че това трябва да е предмет на сериозен анализ от всяка политическа формация и от обществото. По думите ѝ трябва да се разгледа секция по секция, да се види кои са хората, които не са отишли до урните.

Тя посочи още, че не вярва, че машините и ваканцията са спрели хората да отидат да гласуват и допълни,че се задава друг голям въпрос- дали пък хората не са намерили за кого да гласуват.

На въпрос за тезата на ГЕРБ, че целта е да не се съставя правителство и да продължи да управлява служебният кабинет, Илияна Йотова коментира, че "това остава на г-н Борисов - да пуска фалшиви новини в публичното пространство".

"Очевидно, важното и реалистичното е само едно - никой не иска да си има работа с ГЕРБ и да участва в следващо правителство с тях, а оттам - нататък какво е мнението на бившия министър-председател, това си остава преди всичко важно за неговите избиратели", посочи Илияна Йотова.

Попитана за идеята служебният кабинет да стане редовен, лансирана от председателя на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, вицепрезидентът Йотова я определи като друго екзотично предложение и заяви, че всяка политическа формация, когато е тръгнала към избори, трябва да си поеме отговорността и да бъде готова да състави кабинет със своите експерти и виждания.

Иначе, дайте да си променим конституцията- да си имаме един служебен кабинет и да приключим, коментира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в Международен научен семинар "Да преосмислим средата ни в един пост-ковид свят" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?