Илияна Йотова: Каква по-хубава визитка на нашето председателство от розата

Илияна Йотова: Каква по-хубава визитка на нашето председателство от розата

"Европа високо оценява българското розово масло, чийто процес на изготвяне е съпроводен от вековни културни и празнични традиции". Маслодайна роза е била, е и ще бъде вечният символ на България. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която гостува на Празника на розата в Карлово, съобщиха от администрацията на президента.

Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари. Нашето розово масло е световен стандарт за качество, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че чрез усилията, които полагат розопроизводителите, България се утвърждава и като световен лидер в опазването на културата, традициите и обичаите.

Историята на розовите градини в Карловско е на повече от три века. Повече от 150 години страната ни осъществява износ на розово масло.

Вицепрезидентът напомни, че след седем месеца страната ни ще бъде изправена пред голямо предизвикателство - да застане начело на 28 страни от континента като председател на Съвета на Европейския съюз.

"Вашата роля и тази на региона е изключително важна. Каква по-хубава визитна картичка от цвета и уханието на българската маслодайна роза? Тя е била, е и ще бъде вечният символ на България", се обърна Илияна Йотова към карловци. Тя им пожела да опазват, развиват и работят в Райската градина на Европа, за да продължим да живеем в България, наричана от всички "страната на розите".

Илияна Йотова се включи в ритуала Розобер в розовите градини, присъства на демонстрация на розоварене в Историческия музей в града и получи символа на Карлово от тазгодишната Царица на розата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?