Илко Семерджиев е обвинен за натиск над негова подчинена

Здравният министър настоявал за назначаването на зам.-шеф на агенцията по лекарствата

Илко Семерджиев е обвинен за натиск над негова подчинена

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е обвинен за натиск над негова подчинена, съобщиха в понеделник от прокуратурата. Специализираното звено "Антикорупция" му е повдигнало обвинение за това, че на 24 март е заплашил с уволнение директора на ведомствена Изпълнителна агенция по лекарствата Асена Стоименова, ако не назначи негово протеже за свой заместник.

Няколко часа след това съобщение Семерджиев направи изявление, от което става ясно, че не възнамерява да се оттегли от поста. Той обяснява обвинения на Стоименова към него с опитите му да ограничи паралелния износ на лекарства, с което тя не се е справила.

Семерджиев е подведен под отговорност за принуда на служебно лице чрез заплаха, за което може да получи до 5 години затвор, ако вината му бъде призната от съда. Министърът е с най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

"Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща"

Самата Стоименова бе сред нарочените за смяна от страна на Семерджиев, който след встъпването си в длъжност предприе масирани кадрови промени. Шефката на ИАЛ обаче успя да остане на поста си след остри реакции от страна на професионалната общност срещу махането ѝ.

Според събраните по делото данни на 20 февруари Семерджиев се срещнал с нея и ѝ посочил човека, когото трябвало да назначи за зам.-директор на въпросната агенция. Впоследствие Стоименова направила проучване на протежето на министъра и установила, че той притежава "дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник -изпълнителен директор на агенцията".

Седмица по-късно посоченият от Семерджиев човек лично отишъл при шефката на ИАЛ и настоял да бъде назначен. Тя обаче му обяснила, че бизнесът му би го поставил в конфликт на интереси и отказала. На 24 март министър Семерджиев заплашил подчинената си, че ако не изпълни волята му, ще я уволни.

"Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща", заявил министърът, подчертавайки, че не го интересуват "моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече", добавят от държавното обвинение.

"Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с гласни доказателства на двама свидетели, очевидци на този разговор", коментира прокурор Арнаудова пред журналисти, добавяйки, че общо четирима души са разпитани досега по делото.

За приемник на Аснеа Стоименова начело на ИАЛ се спрягаше Боян Доганов, който действително е работил със Семерджиев и участва в няколко консултантски фирми във фармацевтичния бранш, което го поставя в условия на конфликт на интереси да заема ръководен пост в лекарствената агенция.

Семерджиев: Подложен съм на масиран натиск

Семерджиев обаче има друга версия за събитията, според която той е жертва на масиран натиск, организиран от Стоименова през различни канали, така че да не бъде сменена от поста, въпреки, че служебният министър е открил пропуски в работата ѝ. "Обвиненията срещу мен са в стил "гузен негонен бяга", твърди той.

“След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. "изкупвачески" дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник – директор“, казва Семерджиев.

Той посочва, че в разговор през февруари с директора на ИАЛ Асена Стоименова, предложил кандидатура за заместник – директор, а впоследствие изискал да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ.

“На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично ѝ бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27 март - нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата“, твърди Семерджиев.

По думите му в течение на повече от месец чрез различни канали Стоименова организирала масиран натиск върху него да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато по думите му не е съществувала.

“Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента“, казва Семерджиев.

“Държа да отбележа, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър на здравеопазването има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава заместник – директора само след съгласуването му с министъра на здравеопазването“, казва Семерджиев.

Откакто бе назначен за здравен министър от президента Румен Радев, Илко Семерджиев предприе серия от кадрови промени в системата – смени директора на Изпълнителната агенция "Медицински одит", ръководствата на няколко болници, сред които "Пирогов", "Иван Рилски" и "Майчин дом" и обяви конкурси за нови директори на дирекции, в спешни центрове и регионални здравни инспекции .

Семерджиев не за първи път е обвиняем в качеството си на длъжностно лице. Той беше обвинен в престъпление по служба заради това, че като директор на здравната каса в края на 1999 г. сключва неизгоден договор за информационно осигуряване на НЗОК с фирмата "Аремис софт" за 7 млн. лева, но в последствие беше оправдан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?