Илко Семерджиев отива на съд за натиск върху шефката на ИАЛ

Илко Семерджиев, сн. БГНЕС

Служебният здравен министър от кабинета на Огнян Герджиков Илко Семерджиев отива на съд за отправени заплахи към директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Във вторник Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу Семерджиев, който беше вицепремиер и министър на здравеопазването в служебния кабинет.

Семерджиев е обвинен за това, че на 24 март 2017 година е заплашвал изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) към Министерство на здравеопазването Асена Стоименова.

”В качеството си на служебен министър на здравеопазването Семерджиев е заплашвал директора на ИАЛ с цел принуда да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно - да назначи конкретно лице за заместник-изпълнителен директор на агенцията по лекарствата”, се казва в съобщението на прокуратурата.

Поведението на Семерджиев е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси, съобщава прокуратурата.

Става въпрос за исканото от Семерджиев назначаване на Боян Доганов, който е работил с него и участва в няколко консултантски фирми във фармацевтичния бранш, което го поставяше в условия на конфликт на интереси да заема ръководен пост в лекарствената агенция. При избухването на скандала Семерджиев се обяви за жертва на картел между лекарствената агенция и контролирания от нея фармацевтичен бранш.

Семерджиев се подразнил от този отказ и се възползвал от властовата си позиция, заплашвайки Стоименова с уволнение, ако не промени решението си.
Ако съдът признае Семерджиев за виновен, той може да получи наказание затвор за срок до 6 години.

Към настоящия момент спрямо Семерджиев е определена мярка за неотклонение "подписка".

Споделяне

Още по темата

Още от България