Илон Мъск е забогатял със 100 милиарда долара за година

Илон Мъск е забогатял със 100 милиарда долара за година

Основателят на "Тесла" Илон Мъск е забогатял със 100 милиарда долара само за година, съобщава "Ройтерс" по повод поредното повишение на цената на акциите на автомобилната компания.

Пазарната капитализация на "Тесла" вече е 514 милиарда долара, след като акциите ѝ поскъпнаха с 3.9% във вторник. Цената на компанията се е повишила шест пъти от изкарването на акциите ѝ на борсата през декември миналата година.

Последното повишение на цената на "Тесла" се отрази и на благосъстоянието на изпълнителния директор Илон Мъск, който за ден забогатя със 7.2 милиарда долара. Само за година той е добавил 100.3 милиарда долара към личното си богатство.

Сега той разполага с имущество и акции за 127.9 млрд. долара, което го превръща във втория най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на "Блумбърг".

"Тесла" се превърна в най-ценния автомобилен производител в света, въпреки сравнително малкото произведени автомобили на фона на голямото трио – "Тойота", "Фолксваген" и "Дженеръл мотърс".

Акциите на други производители на електрически превозни средства също се увеличиха през последните няколко месеца. Новоизбраният президент Джо Байдън обяви по време на кампанията си, че ще предприеме мерки за увеличаването на дела на електромобилите в САЩ.

"Предизборната платформа на Байдън бе насочена към увеличаването на превозните средства с чиста енергия и нулеви емисии", коментира анализаторът на Wedbush Даниел Айвс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?