Илон Мъск изпревари Джеф Безос по богатство

Илон Мъск изпревари Джеф Безос по богатство

Презприемачът Илон Мъск, който стои зад компаниите "Тесла" (Tesla Inc) и "Спейс Х" (SpaceX), изпревари Джеф Безос - главният изпълнителен директор на "Амазон" (Amazon.com Inc), и стана най-богатият човек в света, съобщи агенция "Блумбърг" (Bloomberg).

Растеж от 4.8% в цената на акциите на производителя на електрически автомобили даде тласък на Мъск да мине пред Безос в индекса на милиардеритена Bloomberg- класация на 500-те най-богати хора в света.

С покачването на акциите на "Тесла" състоянието на родения в Южна Африка Илон Мъск се оценява на 188.5 милиарда долара. Това е с 1.5 милиарда долара повече спрямо състоянието на Джеф Безос, който заемаше първото място от октомври 2017 г.

Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp. или SpaceX, Мъск също така е конкурент на Безос - собственик на Blue Origin LLC, в частната космическа надпревара.

Крайъгълният камък са необикновените 12 месеца за Мъск, отбелязва "Блумбърг". През изминалата година нетната стойност на неговите компании скочи с над 150 милиарда долара в най-бързия тур за създаване на богатство в историята.

Ръстът нагоре бе подхранван от безпрецедентно нарастване на цената на акциите на "Тесла" - със 743% през миналата година, благодарение на постоянните печалби, включването в индекса S&P 500 и ентусиазма както от Уолстрийт, така и от инвеститорите на дребно.

Споделяне

Още от Бизнес