Илон Мъск обеща автомобил с автономен автопилот до 6 месеца

Илон Мъск обеща автомобил с автономен автопилот до 6 месеца

"Тесла мотърс" (Tesla Motors) планира да пусне автомобил с напълно самостоятелен автопилот в следващите между 3 и 6 месеца. Според списание "Форбс" (Forbes) информацията е от оглавяващия компанията Илон Мъск, който отговорил по този начин на въпрос в Туитър, информира изданието "Тек Републик".

"Възможно е дори след три месеца, но след шест месеца - със сигурност", заявил Мъск в отговор на въпрос колко време остава до появата на напълно самостоятелно работещ автопилот.

През октомври 2016 г. компанията съобщи, че има намерение да монтира на всички свои автомобили новите системи, необходими за напълно автономен режим на работа на автопилота. До този момент от "Тесла" предвиждаха автопилотът да работи само в присъствието на водача и в определени ситуации да поема управлението на автомобила.

Както уточняваха тогава, новите системи са и "осем камери, осигуряващи 360-градусов обзор около автомобила на разстояние до 250 м", както и "12 усъвършенствани ултразвукови датчика", които "дават възможност да се забелязват твърди и меки обекти на разстояние почти два пъти повече от по-рано". Освен това автомобилите ще имат радар с усъвършенствана функция за обработка на данните.

Към този момент технологията не е предназначена за работа без участието на човека. Тя може да коригира посоката на движение на транспортното средство, да използва спирачките, но водачът трябва да държи ръцете си на волана и да бъде готов да поеме управлението. Регулаторните органи в САЩ все още не са дали разрешение да се използва автомобил в напълно автоматичен режим без участието на шофьор. Дали такова разрешение ще бъде дадено, засега остава неизвестно.

Споделяне

Още по темата

Още от IT