Илон Мъск вече е и "технокрал" на Tesla

Илон Мъск вече е и "технокрал" на Tesla

Илон Мъск все още е главен изпълнителен директор на Tesla - но занапред не го наричайте така. Компанията, която е пионер в производството на електрически коли, обяви в понеделник, че Мъск е променил своята "титла" на "технокрал", макар че ще запази и сегашната си позиция, съобщи "Файненшъл таймс".

Си Ен Ен уточни, че за новата титла се е разбрало от декларация на компанията до Комисията по борсите и ценни книжа на САЩ (SEC).

Същевременно главният финансовият директор на Tesla Зак Кирхорн вече ще бъде известен като "майстор на монетите"(Master of coin), съобщи компанията. Титлата е от епичната фентъзи поредица книги "Песен за огън и лед" по Джордж Мартин и сериала "Игра на тронове". Новите титли са последните неочаквани корпоративни приумици на Мъск, който изпитва огромно удоволствие да се изявява като нарушител на правила и стереотипи.

Титлите стават факт след като миналият месец Tesla обяви, че инвестира 1.5 млрд. долара в биткойн. Инвестиция, която предупреди ролята на Мъск на дългосрочен инвеститор в криптовалутата. Същевременно се появиха и публична критики, че с този си ход Tesla громи реномето си на "зелена компания", защото за производството на биткойни се употребява много енергия и съответно изкопаеми горива, и то най-вече цапащите въглища.

Дан Айвс, анализатор от Wedbush, каза, че новата титла на Мъск е "неговият начин да заяви, че Tesla ще е предимно технологична компания занапред". Интересът на групата към биткойн "не е прищявка", добави Айвс и прогнозира, че производителят на електромобили ще удвои инвестициите си в криптовалутата през следващата година.

Преди години Мъск заемаше и поста председател на борда на Tesla, но той беше лишен от нея през 2018 година. Причината бяха измамни туитове, пуснати от Мъск, с които твърдеше, че е осигурил финансиране за компанията от по 420 долара за акция от Саудитския инвестиционен фонд. Ако сделката реално се бе случила, Tesla щеше да слезе от борсата и акциите ѝ нямаше да се предлагат публично. Оказа се обаче, че само са водени разговори, но няма твърда договорка за тази сделка.

Комисията по борсите и ценни книжа на САЩ обвини Мъск в измама, по-конкретно в това, че е подвел инвеститорите. Първоначално милиардерът нарече обвинението "несправедливо", но след това предпочете да се споразумее с институцията, вместо да понесе вероятно по-тежки последствия.

SEC се опита да отнеме титлата на Мъск главен изпълнителен директор, но впоследствие се съгласи да му наложи глоба в размер на 20 милиона долара и условието да се откаже от титлата на председател, което сега заема Робин Денъм.

Шумът около новите "титли" засенчи новината, че Джеръм Гилен, който е бил президент на автомобилното подразделение на Tesla, е станал миналата седмица президент на поделението за тежкотоварни автомобили.

Тесла работи върху електрически трактор, иновацията обаче се забавя сериозно. Първоначално компанията обеща, че ще бъде готов през 2019 г. Когато тази дата дойде, Мъск каза на инвеститорите, че "няма смисъл" да построи камиона точно сега, тъй като ще са необходими пет пъти повече батерии, отколкото за автомобил на Tesla, а камионът няма да се продаде за пет пъти повече пари. Батериите са значителна част от цената на електрическо превозно средство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят