Илюстрация на Родопите с пейзажа от Колорадо се мъдри и в учебник за 8 клас

От издателството проверяват как е попаднала снимката в учебника

Прочулият се покрай президента пейзаж от Скалистите планини в Колорадо, с който погрешка бе илюстрирана уникалната красота на българската природа, се мъдри не само по родни и чужди туристически сайтове, но дори и в учебници. Такъв е примерът с учебник по музика за 8 клас на издателство "АзБуки", където снимката от Аспен онагледява урок за родопската народна песен "Девойко".

Тя е сложена до снимка на певици в родопски носии и изглед с родопски къщи.

Редакторът на учебника Елка Андреева обясни пред Mediapool, че по принцип за илюстрациите в учебниците отговарят авторът на графичния дизайн и авторският колектив. “Художникът, който е автор на графичния дизайн – проф. Буян Филчев - в момента не е в София. Свързахме се с него, той няма спомен как е попаднала тази снимка и в момента няма достъп до архива си“, обясни Андреева. Тя заяви, че повече яснота евентуално ще има в четвъртък. Андреева допълни, че по принцип има изискване в учебниците да се ползват снимки с уредени авторски права, но не може да каже как снимката е попаднала в конкретния случай.

Известният пейзаж на два върха в планините край световно известния ски курорт Аспен, които се наричат Maroon Bells - "кафеникаво-червените камбани", поради характерната им форма и цвят, стана разпознаваем за повече българи покрай първото новогодишно обръщение на президента Росен Плевнелиев.

Думите му за красотата на българската природа бяха илюстрирани именно с въпросния изглед от Колорадо, а гафът бе една от най-широко коментираните теми в социалните мрежи и медиите през първите дни на новата година.

Прессекретарят на президента Мария Иванова бе наказана за гафа с предупреждение за уволнение, но първата "жертва" бе служителка в "Балкантурист", отговорна за поместването на снимката в туристическия сайт като изглед от родопския ски курорт Пампорово.

Същата снимка бе представена като пейзаж от Пампорово в сайта на туристическа фирма Welcome to Bulgaria.com. Вероятно е използвана и в други български туристически сайтове, открадната от американски сайтове. Попаднала е и в руския сайт Vokrugsveta.ru като илюстрация за България.

Най-вероятно авторите на учебника по музика също са подбрали снимката, доверявайки се на туристически сайт, без да се замислят откъде точно е пейзажът. За поредната подмяна на Родопите с Колорадо сигнализира участник във Фейсбук.

 

Споделяне

Още от