Има данни за служители, които участват в “данъчен чадър”

Има данни за служители, които участват в “данъчен чадър”

Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов заяви, че има данни за свои служители, които участват в “данъчен чадър”. В момента при него имало над 100 сигнала, подадени от различни институции за такива данъчни инспектори. В тази връзка той коментира пред бТВ, че е притеснително инициативата за проверки по морето да идва от централата в София, а не от териториалните дирекции.

Междувременно от НАП съобщиха, че данъчните проверки, които данъчните извършват в курортите по Черноморието, стават всекидневни заради повсеместните нарушения и укрити обороти, които инспекторите на НАП установиха в последните два уикенда, съобщиха от приходната агенция.

Решението проверките да станат всекидневни е било взето, след като установените нарушения били докладвани на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.

Един от собствениците на дискотека в Слънчев бряг, който участва в управлението на 16 фирми, дължи близо 1.5 млн. лв. за данъци и осигуровки, по тази причина всеки сезон дискотеката се стопанисва от ново търговско дружество, собственост на същото физическо лице.

Стефанов вече е възложил ревизия на този човек и той ще отговаря солидарно с цялото си имущество за дълговете на фирмата. Инспекторите установили, че четири от фирмите, които стопанисват развлекателни заведения на плажната ивица дори не са регистрирани по ДДС, тоест твърдят, че годишният им оборот е под 50 000 лв.

Стефанов разказа за дискотека, която е декларирала нула лева оборот за цял месец, при положение, че там се печелят между 3 и 5 000 лева на вечер. На друга дискотека на касовия апарат, за целия месец юли, е декларирана само сумата от десет лева за вход.

“90% от най-големите дискотеки по морето се водят на физически лица, на млади момчета, родени през 1970-1975 г.“, посочи шефът на НАП. Според във фирмите са поставени такива хора, че ако един ден данъчните са се задействали, както е в момента, “да има кой да изгори“. “За съжаление в нашата държава, където национален спорт е да се укриват данъци и има възможност да се използват имущества чрез поставени лица, е добре да се промени Законът “Кушлев” като се обърне презумпцията за доказване на доходи“, смята той.

От НАП съобщиха още, че търговските обекти, които продължават да извършват нарушения и след откритото данъчно наблюдение, ще бъдат запечатвани.

Данъчните вече водят и регистър на луксозните автомобили, които всяка вечер паркират пред заведенията в курортните комплекси. Техните собственици ще бъдат проверени в софтуера на НАП за това дали имуществото им съответства на декларираните доходи.

Стефанов съобщи, че данъчната проверка на имотите и фирми, за които се твърди, че са свързани с лидера на ДПС Ахмед Доган, е в етап между ревизионен доклад и ревизионен акт и предстои неговото връчване.

Още от Бизнес