Прокуратурата отговори на БСП:

Има дело за престъпна група в агроминистерството, но не срещу Мирослав Найденов

Бившият министър: "Само марсианците не са ме разследвали още"

Има дело за престъпна група в Министерството на земеделието и храните, но не било срещу М. Найденов.

Два дни, след като БСП публично попитаха главния прокурор Сотир Цацаров дали бившият земеделски министър Мирослав Найденов е разследван по сигнал на ДАНС за участие в престъпна група за търговия с влияние, от прокуратурата обявиха, че той не е обвиняем.

От официалното съобщение, качено в сайта на държавното обвинение, става ясно, че на 9 ноември 2009 г. Софийската градска прокуратура (СГП) действително е образувала дело, "по което предмет на разследване са факти идентични с изнесените на пресконференцията на 18 март 2013 г."

Разследването обаче все още се води срещу неизвестен извършител и по него няма привлечен като обвиняем конкретен заподозрян за участие в организирана престъпна дейност в Министерството на земеделието и храните.

Така от прокуратурата потвърдиха наполовина съмненията, огласени от БСП по време на специална пресконференция на "Позитано" 20. Отричат обаче главният прокурор Цацаров да е получавал сигнал, че към водещия въпросното разследване са отправени "заплахи от висш политик".

"Главният прокурор е разпоредил незабавна проверка на хода на делото, както и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор. До главния прокурор Сотир Цацаров не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск. За изясняването на тези обстоятелства се извършва проверка в отдел "Инспекторат" във ВКП. Прокуратурата ще информира своевременно за резултатите от проверките и за разследването по досъдебното производство", се казва още в официалното съобщение.

Преди два дни социалистът Явор Гечев обяви предизборно, че партията му започва серия от "разкрития за злоупотреби, корупция и финансови схеми на кабинета "Борисов", стартирайки с въпрос към прокуратурата за сигнал на ДАНС срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

"Има ли в Софийската градска прокуратура досъдебно производство по сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър на земеделието?", попита председателят на младежката организация на БСП.

"Вярно ли е, че в досъдебното производство се работи по следните три основни направления: първо- организирана престъпна група за търговия с влияние; второ - оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати от ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за 17 млн. лева за храни по програма със средства на ЕС; трето - предлагане на подкуп", изброи още Гечев в понеделник.

От БСП поискаха да стане публично известно и има ли длъжностни лица, работещи или работили в агроведомството, които са дали показания в рамките на това производство, както и дали са използвани специални разузнавателни средства по него.

Самият Мирослав Найденов също коментира информацията от прокуратурата в сряда, подмятайки ирночно, че "само марсианците не са ме разследвали още". Той присъства на откриването на международната изложба "Природа, лов, риболов" в Пловдивския панаир. Според него името му за пореден път се замесвало със съмнения за злоупотреби заради предстоящите парламентарни избори през май.

Според неофициална информация на "Капитал" от високопоставен източник в прокуратурата на наблюдаващия прокурор по въпросното дело е било предадено "да не се занимава" за да не му се случи нещо. Той обаче е отказал предложената му заради заплахата охрана.

В един момент от разследването Мирослав Найденов е бил предупреден, че обект на подслушване и е изхвърил телефоните си. Основната линия на разследване е била поръчка, която е свързана със закупуването на храни за бедни. Тя е трябвало да бъде възложена на фирма "ЧЕХ - ЙОСИФ НОВОСАД" ООД, а стойността ѝ от 17 милиона е била силно завишена. Друга линия на разследването е било възстановяването на ДДС по тази поръчка, съобщава още иданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България