Има доказателства, че пожарите край Атина са умишлени

Има доказателства, че пожарите край Атина са умишлени

Гърция разполага със "сериозни улики", че пожарите около Атина, които отнеха живота на най-малко 83-ма души, са причинени умишлено, заяви гръцкият министър по гражданската защита Никос Тоскас, цитиран от Би Би Си.

От изнесената информация стана ясно, че според спътникови снимки, в кратък интервал от време са избухнали 13 пожара край едно от шосетата, водещи западно от столицата Атина.

Министърът не разкри подробности, за да не попречи на разследването. Наред с уликите, сочещи злонамерени действия, разследващите разполагат и със свидетелски показания.

Огънят пламна внезапно в понеделник, като обхвана крайбрежни селища, популярни сред туристите. Непосредствено след новината за пожарите се появиха и съмненията за палежи заради едновременната поява на отделни огнища.

Продължава издирването на изчезнали хора. Жертвите вече са 83, над 100 души са в неизвестност. Правителството прие пакет от мерки в помощ на пострадалите. Всяко семейство ще получи еднократна помощ от 5000 евро. Два пъти повече ще получат семейства, чиито роднини са загинали в огненото бедствие.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?