Според Кенет Лефковиц от Българската ветроенергийна асоциация

Има енергийна мафия и невидимите държавни монополи са по-страшни от частните

Кенет Лефковиц

В България има енергийна мафия, потвърди пред БНР в отговор на въпрос в понеделник Кенет Лефковиц, член на управата на Института за пазарна икономика и председател на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация. “Има силни групови интереси при доставките на въглища, за АЕЦ “Козлодуй“, на ниво НЕК и нагоре по веригата“, каза американецът, който живее от 18 години в България. Той се пошегува, че ако иска да остане в бизнеса, не е редно да казва нещо повече.

“Няма достатъчно конкуренция на доставките на гориво и в невидимите за обществото монополи като НЕК, Булгаргаз, държавните монополи, които са много по-страшни от приватизираните. Какво се случва там можем да съдим по това, че НЕК търси спешно 500 млн. евро. Има огромни процеси в НЕК, които явно не генерират печалба и поставят не само енергийната система, но и финансовата система на риск“, заяви бизнесменът.

Относно протестите на българите срещу цените на тока и високите сметки, Лефковиц каза, че когато хората са недоволни, имат правото да протестират. Според него обаче разбирането на енергийния пазар у средния протестиращ човек е на много ниско ниво. “Хората, които протестират срещу зеления ток не виждат всякакви други разходи, които раздуват сметките им, защото те са скрити и не пише в закона, че те трябва да са изнесени в отделна добавка“, каза той.

По думите му “сланината в системата“ не е в добавките за зелена и кафява енергия, които са в отделен ред във фактурата за тока. Загубите и свръх разходите на енергийните фирми са скрити в общата цена, според представителя на ветроенергийната асоциация. Лефковиц смята още, че има проблеми в мините, където протестите са организирани от групови бизнес интереси.

Той коментира още, че в момента инвеститорите изчакват какво ще се случи след оттеглянето на правителството на ГЕРБ, което нямало визия за привличането на чужди капитали. “Това че данъците са ниски не е достатъчно при липса на реформа в образованието и съдебната система“, заяви бизнесменът.

Според Лефковиц правителствената криза е отскоро, за да има отлив на инвестиции, “но има намерение за излизане от страната“. “Изтеглят се енергийни фирми и мултинационални фирми преосмислят дейностите си в България и региона. Някои се изтеглят в рамките на Източна Европа, но основно се закриват.“, каза той.

Американецът не е съгласен с идеята, че валутният борд не може да се разклаща освен с политически действия. “Бездействие по проблемите на НЕК и по изчистването на банковата система от лошите кредити могат да разклатят борда“, смята бизнесменът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?