Има хаос около правомощията на ДАНС

Има хаос около правомощията на ДАНС
ДАНС би могла да има изчистен профил на разузнавателна структура, а не да бъде хибрид от разузнавателни, полицейски и разследващи правомощия, според анализ на Фондация "РискМонитор", посветен на първата година от съществуването на спецагенцията.

Сред основните проблеми за идентификацията на ДАНС е отсъствието на ясна дефиниция за "национална сигурност", както и липсата на стратегия за сигурност.

Анализът сочи, че за да се очаква по-ефективна работа от ДАНС, тя би трябвало да получи по-широк мандат за работа с рискове и заплахи за националната сигурност, а не толкова чисто полицейски функции.

"Тази неяснота около правомощията на ДАНС ще поставят голяма въпросителна при идването на една нова власт за самото съществуване на агенцията", коментира изпълнителният директно на "РискМонитор" Стефан Попов.

Експертите разкритикуваха липсата на ясно разграничение за това къде започват правомощията на МВР и тези на ДАНС.

"Преди 20 дни сме подписали инструкция с МВР как да се работи, за да няма дублиране на функции", отговори главният секретар на ДАНС Емил Кожухаров.

От агенцията признаха, че Европейската комисия също е разкритикувала българските власти заради припокриването на работата между министерството и агенцията.

Според неправителствената организация през първата година от своето съществуване ДАНС не е успяла да убеди общественото мнение, че е ефективна и независима.

В това отношение като примери се изреждат скандалите около телефонните разпечатки на депутати и журналисти, затварянето на сайта "Опасните", както и напускането на зам.-шефа на агенцията Иван Драшков.

На този фон анализът прави заключение, че и дебатът за парламентарния контрол се води хаотично. "Липсата на реален контрол върху оперативните действия на агенцията рискува да постави под въпрос ефективността на парламентарния надзор", пише още в заключенията на доклада.

"Наличието на парламентарен контрол ще бъде гаранция и за оперативната независимост на ДАНС, която е подчинена на министър-председателя", допълни Стефан Попов

От "РискМонитор" препоръчват да бъде създадена Интернет страница на ДАНС, да бъдат приети публични правила за общуване с медиите, както и да се разработи методика за медиен анализ на покритието на дейността на агенцията.

"Липсата на сайт е заради провалената процедура по обявяване на специална обществена поръчка. В момента тече проверката на фирмите, които се явиха за новата процедура. Надяваме се до месец август да имаме сайт", каза прессекретарят на ДАНС Зоя Димитрова.

Според нея обаче институцията няма проблем със своята репутация, отбелязвайки, че при такава специфика на задълженията "няма как ДАНС да бъде обичана от всички".

В същото време от "РискМонитор" похвалиха идеята за интегрирането на повечето разузнавателни служби под една шапка. "Създаването на ДАНС в голяма степен следва добри практики и бележи положителна стъпка в реформата на специалните служби", се казва в доклада.

Мониторинг на ДАНС (2008)

Споделяне

Още по темата

Още от България