Има косвени свидетелства за агентурното минало и на патриарх Максим

Има косвени свидетелства за агентурното минало и на патриарх Максим

Сред архиереите в Светия синод има още един сътрудник на Държавна сигурност, който не е оповестен, установи екипът на предаването на БНТ "Вяра и общество". В последното издание на предаването (21 януари) беше показан документ, който се съхранява в Комисията по досиетата и който съдържа информация за връзки с бившата Държавна сигурност на още един български архиерей.

В оперативно-наблюдателното дело на един покоен български митрополит – т.е. духовник, следен от службите, е открит документ, в който сред сътрудниците на бившата ДС изрично се споменава името на един настоящ български архиерей. Неговата принадлежност към тайните служби преди 1989 г. обаче не бе оповестена от Комисията по досиетата. Този документ е от август 1959 г. и е подписан от тогавашния началник на Трето управление на ДС полковник Г. Кръстев. Писмото е с предложение от тайните служби до Светия синод за изпращането в САЩ на представител на църквата.

Документът съдържа недвусмислена информация за принадлежността към структурите на ДС на трима още по онова време високопоставени духовници. Двама от тях са покойници, но третият и сега е част от ръководството на Българската православна църква.

В оригинала на документа името на духовника присъства, но в предаването на БНТ беше показано копие, в което то е заличено, за да не се наруши законът.

Въпреки наличността на този документ обаче името на този архиерей не фигурира сред имената на огласените до този момент 11 митрополити.
 
От Комисията по досиетата заявиха, че този архивен документ им е добре известен, но от него не може да се извлече правно основание за обявяване на съответното лице за съпричастност към ДС. Според чл. 24 и чл. 25 от закона за достъп до архивите на ДС, ако липсват декларация от лицето, агентурни сведения, документи за вербовка, трябва да са налице поне регистрационен дневник и картонче. За лицата от цитирания архивен документ не били открити такива документи.

По силата на логиката става дума за патриарх Максим, тъй като нито един от проверените архиереи, които не са сътрудничили на ДС, не е бил епископ по това време, посочва сайтът "Гласове".

На 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те митрополити от Светия синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Всички "осветени" православни митрополити са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия". Според Комисията по досиетата само патриарх Максим, Ловчанският митрополит Гавриил и Доростолският митрополит Амвросий не са били сътрудници на службите.

В събота, малко след като в предаването на БНТ бе дадена гласност на разкритието за още един архиерей с агентурно минало, бе отбелязан именният ден на патриарх Максим. На влизане в църквата "Света Неделя", където бе отслужена тържествена литургия по този повод, патриарх Максим бе помолен да коментира изнесените досиета на митрополитите, в отговор на което заяви: "Ще излезем със становище, след като Светият синод разгледа случая".

От своя страна висшият клир от Светия синод на БПЦ  използва именния ден на патриарха, за да поиска от него прошка за членовете си, които са сътрудничили на бившата ДС. "Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете", се казва в приветствието до патриарха. "Приемете и този кръст Светейши владико, защото само Вие, можете да го изнесете", заяви Пловдивският митрополит Николай.

Според него е пределно ясно, че решението преди 40 години кой да стане патриарх е продиктувано не от Държавна сигурност, а от Светия Дух. "Нека се запомни и знае, че църквата не е в ръцете на Маринчевци и Желевци, а на Светия Дух и никой не си въобразява, че е възможно ключови за църквата решения да бъдат взети от външни за църквата фактори", посочи митрополит Николай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?