Има ли опасност да се надигне нова вълна на Covid-19 в Китай?

Има ли опасност да се надигне нова вълна на Covid-19 в Китай?

Всекидневието в Китай почти се върна в релси, от началото на април в страната на практика няма регистрирани нови случаи на Covid-19.

В Китай за последното денонощие са регистрирани само 4 нови заразени с Covid-19, няма нито един смъртен случай, а 32-ма души са оздравели, съобщи Държавният комитет по хигиената и здравеопазването на КНР.

Всички 4 нови заразени са пристигнали от чужбина. Така общият брой на "вносните" случаи на заразата в Китай достигна 1664, от които 525 все още се лекуват (13 са в тежко състояние), 1139 са изписани от болниците и нито един от пристигналите със заразата не е умрял.

Според съобщението на комитета общият брой на потвърдените случаи на Covid-19 в Китай достига 82 862, като 77 610 от тях са вече оздравели, а 4633 са починали. Още 619 остават да се лекуват в болници, като състоянието на 41 от тях се оценява като тежко.

Напоследък обаче от североизточната провинция Хъйлундзян идват тревожни новини, които пораждат страхове от втора вълна на епидемията от коронавирус, пише Дойче Веле.

Тамошни хора дори твърдят, че провинцията скоро ще се превърне в нов Ухан.

Повечето заболели са китайци, върнали се от Русия

Държавната комисия по здравеопазването в провинцията съобщава, че от средата на април се наблюдават нови огнища на инфекции. Към момента са регистрирани над 550 случая на КОВИД-19, като повечето от заболелите са китайци, завърнали се от съседна Русия.

След като беше съобщено за огнище на инфекция в една болница в град Муданджан, тамошните власти въведоха строг контрол, а на 26 април дори призоваха хората да напускат жилищата си само при крайна необходимост.

Градската управа разпространи призив към домакинствата да излъчат по "едно лице със силна имунна система", което да се грижи за покупките.

По улиците са изпратени и патрули, които трябва да арестуват групи над трима души, електрическите тротинетки са забранени, а леките коли могат да се движат само със специално разрешение. В града не е позволено да влизат хора от други части на провинцията, а повечето магазини са затворени, с изключение на някои малки магазинчета за хранителни продукти и за предмети от първа необходимост.

Дойче Веле разговаря с местни хора, които твърдят, че гледат с недоверие на официалните числа. Те изпитват несигурност и по друга причина: никой не знае дали и кога властите ще поставят града под пълна карантина и ще наложат цялостна забрана да се излиза. И ако такова решение бъде взето, дали съображенията ще бъдат медицински или чисто политически.

Пекински вестник съобщи още, че в Харбин, 10-милионната столица на провинцията, също са установени няколко огнища на зараза в близост до болници. В един от случаите било установено, че 87-годишен пациент в рамките на броени дни е заразил близо 80 души.

Въпреки това в административния център на провинцията досега явно не са въведени толкова строги мерки, колкото в Муданджан. Доброволните квартални отряди раздавали на хората временни идентификационни документи за влизане и излизане от жилищния район, но според един тамошен човек, мерките не били толкова строги.

Пред Дойче Веле този човек казва още, че пазарищата се отворени, но иначе почти всеки на улицата носи маска. "Мисля, че до момента правителство се справя добре. Защо им е да крият информации, това само би увредило имиджа им", добавя той.

Страх и гняв

Но в други части на Китай вече се надига гняв срещу провинция Хъйлундзян. Жител на Муданджан ни разказва, че в интернет се множат хейтърските нападки срещу хората от провинцията.

Мъжът се опасява, че за човек от Хъйлундзян ще става все по-трудно да си намери работа другаде. Негов познат, който работи в съседна провинция и е прекарал няколко дни в режим "домашен офис", бил начаса отпратен от шефа си, когато пожелал да се върне на работа.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус