Има ли право Франция да откаже достъп на български граждани?

Има ли право Франция да откаже достъп на български граждани?

Франция няма право да откаже достъп до територията си на сезонни работници, ако те са граждани на ЕС. Това обяви пред БНР Кантен Декамп, който защитава групата от 73 българи, заминали като берачи на ягоди, които бяха принудително върнати у нас заради мерките срещу коронавируса.

"Всъщност въпросите са два. Смятаме, че не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани, при положение, че България е член на Европейския съюз. И това е едната страна на иска. Другата е, че те са били поставени в особени условия - да чакат в нещо, което е между хотел и затвор. Телефоните им са иззети, няма интернет. И това е посегателство над човешките права. Може да се каже, че условията са унизителни. Тук не става въпрос за престъпници, а за хора, които идват да работят във Франция, а се оказват лишени от различни права и свободи, без да са го заслужили", заяви Декамп.

Той обясни, че очаква съдът да се произнесе в много кратки срокове по жалбата на българите срещу недопускането им. Според него българите могат да искат анулиране на експулсирането и да претендират за обезщетение. Твърди вероятно е обаче съдът да започне ново дело заради променените обстоятелства.

"Искането беше за тяхното освобождаване и възможността да влязат на френска територия. Сега обаче те на практика са освободени и са се завърнали в родината си. Затова съдията може да реши, че вече обстоятелствата са други и да поиска нова процедура, което вероятно ще се случи", каза адвоактът.

Според него френските власти често експулсират, но в повечето случаи става дума за хора, които имат забрана за влизане в страната.

"Българите обаче така и не са влезли на френска територия и няма как да получат подобна забрана. А и за да я получат, трябва да са извършили някакво престъпление - кражба или трафик, да са ранили някого. В случая подобно нещо няма. Така че те ще могат да се качат на самолета, да пристигнат на границата и да поискат да влязат във Франция. Предната вечер други хора са били допуснати да влязат при аналогични обстоятелства", обясни Декамп.

Групата бе задържана в зоната за изчакване на летище "Шарл де Гол" в Париж. Те бяха наети от посредническа фирма и имаха подписани договори. Френските власти обаче обявиха, че няма да допускат граждани на ЕС, ако не пребивават постоянно в страната.

Споделяне

Още от България