До две седмици ще е ясно:

Има ли риск за репутацията на Европа от проекта на “Пайнер”

Министърът на културата: И аз правя проекти, искам да направя българското Лувърче, дет му викаме

Колаж Георги Динев, сайт "Бургас - Под лупа"

До две седмици ще е ясно дали има риск за репутацията на Европа от проекта на “Пайнер медия”, която продуцира най-големите чалга-изпълнители. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който разпореди проверка по случая. Брюксел настоя за разследване на случая , "за да се види доколко са опазени парите на европейските данъкоплатци” по думите на Ширин Уилър, говорител по регионална политика на Европейската комисия.

В същото време ожесточената дискусия, която раздели обществото, не спира вече четвърти ден, като българските евродепутати я пренесоха и в Брюксел. Предстои да видим дали проектът на “Пайнер” ще се нареди до такива като басейн за крокодили, публичен дом или спа център за кучета, финансирани също с пари от ЕС в други страни членки, и ще предизвика европейска дискусия как се харчат европейски средства.

Формално няма проблеми, но морално ...

Засега е ясно, че “от формална, от процедурна, дори от икономическа гледна точка нещата изглеждат чисти”, заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев в интервю за БТА. Той обаче отбеляза, че въпросът има “морална и естетическа страна” и в този смисъл от резултатите от проверката зависи дали проектът ще продължи.

Собственикът на “Пайнер медия” Митко Димитров вече заяви, че е готов да се откаже от проекта, "ако на тях ще им стане малко по-добре”. Зад “тях” се крият имена като Теди Москов, Александър Морфов и редица други известни български дейци на културата.

Проектът на “Пайнер Медия” е за купуване на нова техника като общата му стойност е 3.2 млн. лв. Той се финансира по оперативна програма “Конкурентоспособност”, от които безвъзмездната помощ от Европа е 1.9 млн. лв., а останалите средства се осигуряват от Митко Димитров. До момента по проекта не е преведена нито стотинка.

“За съжаление, поп-фолкът в България е индустрия, която формира сериозни обороти, радва се на търсене и по тази причина е било възможно такъв проект да бъде подаден и да бъде одобрен”, казва министър Дончев и уточнява, че самият той не слуша поп-фолк.

“За съжаление, този случай стана повод за множество разнопосочни коментари и вероятно темата бръкна в болното място на голяма част от обществото. Въпреки че това не допринася особено за добрия имидж на България като страна, която изразходва законосъобразно и правилно европейски пари, аз се надявам дебатът да има полза за българското общество, защото коментирайки личната си позиция, аз ще кажа "да" на всички мерки, които насърчават икономическия растеж и отварят нови работни места”, заявява Томислав Дончев.

Министърът по еврофондовете посочва, че “Пайнер” имат няколко телевизионни продукта, като някои от тях не са свързани с поп-фолка, а с традиционния фолклор и дори с “красотите на България”. За това министър Дончев иска да разбере за какви цели ще се ползва купената техника и “тук нюансът безспорно е от значение”.

“При условие, че проектът отговаря на формалните правила, разписани по програмата, единственото, което може да се проверява тук, е какво е съответствието му към така наречените хоризонтални европейски приоритети - равенство на половете, антидискриминация, човешки права и т.н. Ако в съдържанието на проекта или в неговия продукт има нещо, което противоречи на тези принципи, проектът може да бъде ревизиран и редуциран в тази част, която застрашава тези принципи. Ако се окаже, че целият проект влиза в конфликт с тях, той може да не бъде изпълнен, но ако няма конфликт, проектът трябва да бъде завършен по начина, по който е подаден. В срок от две седмици от днес нататък ще бъда в състояние да коментирам как стоят нещата”, заявява министър Дончев.

За репутацията и удоволствието

Той уточнява, че “когато този въпрос се оказа обществена сензация реших, че най-добре е да се проверят нещата и това стана по едно и също време с ЕК”. Министърът по еврофондовете е разговарял няколко пъти с експертите от Еврокомисията по въпроса. “Напълно разбираемо е виждането на колегите, те се притесняват от така наречения репутационен риск. Казах, че всичко, което се финансира с европейски пари, трябва да носи удовлетворение, а не скандали”, посочва министър Дончев.

Той допълва, че няма художествено-естетически изисквания, но имаме изискването и стремежът всичко, което се финансира с европейски пари, да носи удовлетворение у хората, а не да предизвиква спорове. “Не става дума само за жанрове от изкуството, става дума за това, когато се строи нещо, то да бъде функционално и красиво. В този смисъл, ако не формално, чисто човешко изискване подобно има”, казва Томислав Дончев.

На въпрос дали е възможно да има отхвърлени качествени проекти за сметка на “Пайнер”. Дончев казва, че е напълно възможно да има отхвърлен убедителен проект, ако икономическите показатели на компанията, която кандидатства, не са добри. “Самата логика на програмата предполага тя да бъде не система за социална защита на малките и средни предприятия, а да подпомага виталните, тоест тези, които са доказали, че могат да създават стойност, имат устойчиви обороти, имат печалба в последните години”, посочва Дончев.

“Цел на тази програма е да насърчава конкурентоспособността на българската икономика. Ако е имало някакъв естетически проблем на фаза оценка на проекта, самите експерти са обучени да гледат съвсем други параметри – оборот, печалба, работни места, по какъв начин оборудването ще допринесе за подобряването на икономическите параметри, доколко е икономически целесъобразно и др.”, уточнява министърът по еврофондовете.

Той отбелязва със съжаление, че няма други подадени подобни проекти, което трябва да бъде анализирано. “Защо се е случило така - защото не са знаели, защото не са могли или защото имат трудности със съфинансирането на проекта. Това е въпрос, на който аз искам да си отговоря”, заявява Дончев. Той допълва, че по линия на други програми са финансирани множество културни институции - оперни зали, театри, многофункционални зали.

“Дебатът по темата се превърна в дебат "за" и "против" съществуващите ценности в българското общество. Тук, за съжаление, трябва да отбележа, че има слаба връзка с европейските пари, но така или иначе разразил се, дебатът, се надявам, да бъде максимално полезен за българското общество”, казва министър Дончев.

Вежди Рашидов: Преди чалга, сега – българско Лувърче, дет му викаме

Преди да дойда на власт като министър, всяка сутрин се говореше само за чалга, а сега - я за нова премиера, я за нов филм, а за ново музейче или изложба, включи се в дебата министърът на културата Вежди Рашидов в парламента.

Оценката за работата му дойде в отговор на журналистическите въпроси около проекта на "Пайнер медиа". Културният министър беше попитан дали всичко е наред с този европроект. Рашидов прехвърли питането с мотива, че има министър по еврофондовете, а "аз, като Пайнера също правя проекти, аз нямам в министерството...не съм принципал на проекти".

"Аз правя две години проекти, искам от МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството) да си защитя проекта и да направя българското Лувърче, дет му викаме", каза Рашидов.

След като беше попитан дали чалгата е културата на България, министърът се отдаде на оценка за своята работа през мандата.

"Аз управлявам друга култура. Както виждате, правя театри, киното върви, музеи стават, нали виждате коя е културата. Всяка сутрин преди аз да дойда на власт като министър, преди да бъда овластен от конституцията, само за чалга се говореше. Върнете три години и половина, аз съм се връщал да го проверя, за да мога сега да го говоря, защото сега и на мен ми е хубаво. Сега всяка сутрин като пуснете блоковете - я за нова премиера, я за нов филм, я за ново музейче, я за някоя нова изложба. Върна се дебатът за сериозното изкуство", заяви Рашидов. И отбеляза, че "не съм по чалгата, сигурно съм от старото поколение".

На въпрос дали не се чувства засегнат от това, че "Пайнер" са получили еврофинансиране, Рашидов отговори с контравъпрос: "Вие защо сте се засегнали. Аз пък много се интересувам вас какво ви засегна? Нали и вий като мен не слушате чалга?"

По повод възмущението на актьори и режисьори Рашидов повтори, че не е министър по еврофондовете, а е само кандидат за европарите. "Имам няколко проекта, които не можахме да спечелим, защото не ги направиха добре. Да се възмущавам като министър е едно, а по принцип да не харесвам чалгата е друго", каза Вежди Рашидов.

След кратък размисъл допълни: "Има ли закон, който забранява това, за което сигурно и аз съм против, не я харесвам, обичам Дамян Дамянов, мога да рецитирам Пеньо Пенев, мога Банчо Кучето (поетът Христо Банковски) да го рецитирам, обичам други неща. Но това не ме кара да бъда килър. Кой закон забрани той да не кандидатства за пари. Питам! Отговорете си сами."

На въпрос кой морал позволи да се стимулира чалгата, министърът отговори: "Не мога аз да дам този отговор, откъде накъде ще говоря от името на целия морал на българската държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?