Има ли връзка между кандидат-министър на ИТН и осъден за кражба?

Силвия Бакърдиева

Кандидатът за министър на околната среда и водите Силвия Бакърджиева, която бе предложена от "Има такъв народ", е свързана с осъждан за опит кражба. Това става ясно от проверка, публикувана първо в блога на програмиста Васил Величков. Според цитирани от различни издания данни тя е омъжена за Живомир Бакърджиев - осъден за кражба от къща и лежал в затвора.

В официалната визитка на Бакърджиева се споменава, че тя има стаж в държавната администрация, работила e в европейски институции, както и в частния сектор. Според профила ѝ в LinkdIn през миналата година тя е била юридически съветник на фирмата "Органик Серт".

В сайта на това дружество като телефон за контакт е посочен номер, който съвпада с контактите на друга компания – "Де Юре Авис". До миналия месец тя е била 100% собственост на Бакърджиева, пише "Свободна Европа". До април тази година Бакърджиев е управител и съдружник в "Органик серт".

Мъж със същите три имена е бил арестуван през 2012 г. по подозрение за участие в престъпна група, наречена от МВР "Гастрольорите". Според разследващите те са се опитали да оберат къща на бизнесмен в "Св. Влас", защото предполагали, че той държи голяма сума пари у дома си. Сумата така и не е открита, а извършителите са арестувани. И макар че престъплението е недовършено, те са наказани, тъй според Наказателния кодекс опитът се наказва както извършеното престъпление.

Трима от групата, сред които и Бакърджиев, са осъдени окончателно в началото на миналата година. Според решението той трябва да лежи 4 години. По информация на "Дневник" той е освободен предсрочно преди няколко седмици – на 12 юли. Прокурорът и представителят на затворническата администрация са били на мнение, че мъжът се е поправил и може да бъде пуснат на свобода по-рано. Справка в документите по делото "Гастрольорите", гледано от спецсъда, сочи, че в едно от разпорежданията е записано вещи на Бакърждиев да се върнат на "съпругата му Силвия З. Бакърджиева". Двамата фигурират и като страни по ипотека, учредена преди почти 10 години.

Пред "Свободна Европа" Бакърджиева заявява, че не иска да коментира въпроси от лично естество. Заявява следното:

"Предвид правосъдната система в България, правоприлагането и това, което се случваше последните 10 години, т.е. цялата порочност, съвсем спокойно може да доведе до превръщане на невинни граждани във виновни".

Пред "Дневник" тя не отрича, че Бакърджиев ѝ е съпруг, а на въпрос как неговата присъда би се отразила върху кандидатурата ѝ заявява:

"За моите професионални качества трябва да бъда съдена от постиженията ми до момента".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?