Има ли живот за Донбас без Украйна

Има ли живот за Донбас без Украйна

Киев планира до 1 декември да прехвърли всички бюджетни организации в сепаратистки Донбас на териториите, контролирани от украинското правителство. Както разпореди с указ президентът Порошенко, Киев ще спре да обслужва банковите сметки в т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). На практика това означава цялата власт в самопровъзгласените образувания да мине в ръцете на местните "парламенти", "правителства" и "ръководители на администрации". Занапред ще се наложи самозваните лидери не само да си делят сфери на стопанско влияние, но и да отговарят за поетите задължения пред населението на региона.

Русия няма да им помогне

След анексията на Крим сепаратистките водачи в Източна Украйна бяха убедени, че също като полуострова Донецка и Луганска област много бързо ще се включат в Руската федерация. Смятаха, че за целта е достатъчно да изгонят "укрите" (както наричат те украинците), да вдигнат руския трикольор и да викнат с глас на някой митинг: "Путин, помагай сега!". Но сметките им излязоха криви.

Пет месеца след началото на военната кампания се разбра, че на Владимир Путин не му е до депресивните и разрушените градове и села в Източна Украйна. Излезе, че той не ги ще - нито пък ги иска бюджетът на Русия. Наемници - заповядайте, оръжия - заповядайте, някаква хуманитарна помощ - заповядайте. Но субсидии - в никакъв случай!

Де юре Донецка, както и Луганска област, бяха и си остават част от украинската държава. Путин е наясно с това. Всеки път, щом говори пред публика, той подчертава: Украйна, ДНР и ЛНР трябва да се разберат помежду си. От което следва изводът: Русия няма причина да инвестира собствени средства във възстановяването на инфраструктурата в Източна Украйна.
Донбас не е Крим

Някой ще възрази: ами Крим? Нали там имаше и референдум, и местната власт също заяви, че полуостровът е независим и смята да се присъедини към Руската федерация. Двете ситуации обаче са несравними. В Крим имаше все още някакъв намек за легитимност - формално решенията бяха взети от Върховния съвет на автономната република.

А в Източна Украйна никой не отрони и дума за правна основа - властта бе превзета с въоръжена сила, започнаха военни действия срещу украинската армия, създадени бяха собствени "парламенти" и "правителства". Все криминално наказуеми деяния. В ДНР и ЛНР управляват самозванци. Русия може да ги подкрепя, но не и да ги признае.

Кой кого храни?

За Донбас отдавна съчиняват митове - и единият е, че регионът храни цяла Украйна. Мит, дейно експлоатиран от донецкия политически елит и през мандата на президента Кучма, и през управлението на Янукович. Първият волю-неволю се съобразяваше с местните "донове", вторият вгради в централната власт мнозина пришълци от донецкия край. И този мит щеше да пребъде, ако не бе избухнала войната в Донбас.

Днес е очевидно, че Донецка и Луганска област не изхранват Украйна. Дори във военни условия ДНР и ЛНР получаваха дотации от държавния бюджет. През последните няколко месеца източноукраинските мини получиха от хазната близо 3 милиарда гривни, сиреч над 150 милиона евро.

След псевдоизборите от 2 ноември в Донбас Киев - в лицето на премиера Арсений Яценюк, заяви: никой няма да ви дотира, оправяйте се сами. Новината бе посрещната твърде остро в ДНР и ЛНР, особено от пенсионерите. А тъй наречената общественост в самопровъзгласените републики публично осъди действията на централната власт. Онази власт, която местните хора не признават. Онази власт, чиито знамена горят по централните си площади. Онази власт, чиято армия посрещат с оръжие в ръце.

Къде другаде би си представил човек нещо подобно: въоръжени превземат част от територията на държавата, създават там свои "органи за самоуправление", въвеждат собствени "данъци", събират пари от всички предприемачи по тези земи и отгоре на всичко искат централната власт да плаща заплати и пенсии?

Правилно ли действа при това положение правителството на Украйна? Безспорно да. Поне спрямо "псевдовластите" в ДНР и ЛНР. Защото е пълен абсурд централната власт да води военна операция в Източна Украйна и същевременно да отпуска от бюджета пари за териториите под контрола на бунтовниците.

Донбас няма бъдеще

Ръководствата на самопровъзгласените републики не ще успеят бързо и сръчно да организират собствена икономика. Днес това е очевиден факт. Стопанството е разрушено, икономическите и финансовите връзки - скъсани, а на власт са дошли дилетанти.

Всичко това създава сериозни проблеми на Донбас. Последиците са лесно предсказуеми: "републиките" ще минат към бартерни обмени и купони за храна, ще се появи дефицит на стоки, малоимотните слоеве ще затънат в мизерия, а престъпността ще расте.

А може и да бъде спряно снабдяването с газ и ток (от което Киев засега се въздържа) - прочее, очертава се драматична картина. Лидерите на ДНР и ЛНР рано или късно ще се видят принудени да търсят диалог с украинската власт. Друг път за тях няма. Въпросът е само дали след всичко станало управляващите в Киев ще седнат на масата за преговори.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?