Има напредък при преговорите за спиране на огъня в Сирия

Има напредък при преговорите за спиране на огъня в Сирия

САЩ и Русия са "постигнали яснота" по пътя към сключване на ново споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, но техническите подробности трябва да бъдат доуточнени. Това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след 12-часовия дипломатически маратон с руския му колега Сергей Лавров в Женева.

Лавров потвърди, че е постигнат значителен напредък, но предстои договорките да бъдат финализирани. За целта, експерти и от двете страни ще продължат разговорите в Женева и през следващите дни, съобщи БНР. 

Двамата първи дипломати на Русия и САЩ са обсъдили успешното извеждане на въоръжените групировки от обсаденото предградие на Дамаск - Дарая. Сергей Лавров изрази надежда, че подобни операции ще бъдат проведени скоро и в други райони на Сирия:

“Операцията по извеждането от Дарая на всички, които пожелаха да напуснат района, е завършена. Акцията беше осъществена въз основа на договореностите между правителството на Сирия и групировките в Дарая. Евакуацията беше проведена с помощта на силите на Сирийския червен полумесец и тези, които пожелаят, ще бъдат интегрирани в обществото. Това е пример, който, според мен, ще бъде показателен, тъй като получихме съобщение, че още един район в Сирия има интерес там да бъде организирана подобна операция при посредничеството на Руската федерация“, каза Лавров.

Той изрази задоволството си, че САЩ са предали списъка на групировките, които се присъединиха към примирието в Сирия чрез посредничеството на водената от САЩ коалиция. 

“Постигнахме пълно съгласие по техническите въпроси, които се фокусират основно върху това да осигурим прекратяване на огъня и хуманитарна помощ , както и да уговорим различните страни в конфликта да преговарят, така че имаме сериозни разговори за това как да сложим край на тази война, каза Джон Кери.

Споделяне

Още от Свят